Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Calea de atac impotriva masurii controlului judiciar dispusa de procuror

Calea de atac impotriva masurii controlului judiciar dispusa de procuror
noiembrie 07
07:23 2015

Contestaţia împotriva unei încheieri prin care s-a admis plângerea formulată de inculpat împotriva unei măsuri preventive dispuse de către procuror este inadmisibilă.

”Împotriva ordonanţei procurorului de luare a măsurii controlului judiciar este prevăzută o singură cale de atac, respectiv plângerea prevăzută de art. 213 din Codul de procedură penală, care asigură accesul liber la justiţie în sensul dispoziţiilor art. 6 CEDO, cale de atac prin care măsura preventivă dispusă de procuror este supusă controlului de legalitate şi temeinicie efectuat de judecătorul de drepturi şi libertăţi, concluzia fiind că încheierea este definitivă cum, de altfel, era şi menţionat în dispozitivul hotărârii.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 213 alin. 1 C.pr.pen., împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a luat măsura controlului judiciar, în termen de 48 de ore de la comunicare, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.

Din observarea textului de lege al art. 213 C.pr.pen. şi titlului marginal al acestuia, rezultă că împotriva măsurii controlului judiciar dispusă de procuror se poate formula cale de atac numai de către inculpat la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond. Astfel, calea de atac este plângerea şi acesta este definitivă.

Nu ne găsim în situaţia dispoziţiilor art. 204 C.pr.pen. ce reglementează calea de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în cursul urmăririi penale, care este contestaţia, ce se poate declara de inculpat şi procuror şi se depune la judecătorul de drepturi şi libertăţi care a pronunţat încheierea atacată, urmând să fie înaintată, împreună cu dosarul cauzei, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa ierarhic superioară, în termen de 48 de ore de la înregistrare.

De altfel, spre deosebire de art. 213 C.pr.pen., care la alin. 7 dispune că dosarul cauzei se restituie procurorului în termen de 48 de ore de la pronunţarea încheierii, art. 204 C.pr.pen. prevede la alin. 13 că dosarul cauzei se restituie procurorului în termen de 48 de ore de la soluţionarea contestaţiei, iar la alin 14 se prevede expres că dacă încheierea judecătorului de drepturi şi libertăţi de la prima instanţă nu este atacată cu contestaţie, acesta restituie dosarul procurorului în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de contestaţie.

Mai mult, între soluţiile pe care le poate pronunţa judecătorul de libertăţi în contestaţie, astfel cum sunt prevăzute de aliniatele 10 – 12 ale art. 204 C.pr.pen. nu se regăseşte şi analizarea temeiniciei soluţiei dispusă în cazul luării măsurii preventive a controlului judiciar de procuror şi respingerii plângerii formulată în temeiul dispoziţiilor art. 213 C.pr.pen.

Cum dispoziţiile art. 204 C.pr.pen se referă la încheierile prin care în cursul urmăririi penale se dispune asupra măsurilor preventive ca sesizare principală, iar în cazul încheierii prevăzute de art. 213 C.pr.pen. se verifică încălcarea dispoziţiilor care reglementează condiţiile de luare a acesteia, se constată că dispoziţiile menţionate vizează acte procedurale diferite, dispuse sau pronunţate de organe judiciare diferite.

Totodată, se observă că în noul cod de procedură penală nu au fost reglementate alte situaţii în care calea de atac să cunoască două grade distincte de jurisdicţie.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat faptul că dispoziţiile procedurale privind căile de atac în materie penală sunt expres şi limitativ prevăzute de lege.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că inadmisibilitatea reprezintă o sancţiune procedurală care intervine atunci când părţile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum şi în situaţia când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală, ori chiar printr-un act neprocesual.

Dând eficienţă principiului stabilit prin art. 129 din Constituţie privind exercitarea căilor de atac în condiţiile legii procesual penale, precum şi celui privind liberul acces la justiţie statuat prin art. 21 din legea fundamentală, respectiv exigenţelor art. 13 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, Codul de procedură penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, acelaşi pentru toate persoanele aflate în situaţii juridice identice.
Codul de procedură penală reglementează hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac ordinare care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare şi motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor.

În speţă, Parchetul de pe lângă Judecătoria T. a formulat contestaţie împotriva unei încheieri prin care s-a dispus admiterea unei plângeri formulate de inculpat împotriva unei măsuri preventive dispuse de către procuror, hotărâre care, însă, este definitivă.

Dacă s-ar recunoaşte promovarea unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de lege, s-ar ajunge la încălcarea principiului legalităţii căilor de atac consfinţit prin art. 129 din Constituţie, ceea ce este inadmisibil.” (Tribunalul Gorj, Sentința penală nr. 73 din 25 septembrie 2015, portal.just.ro)

sursa: legal-land.ro

Calea de atac impotriva masurii controlului judiciar dispusa de procuror - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live