Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Candidații ideali pentru o carieră în presă

Candidații ideali pentru o carieră în presă
iunie 07
21:39 2014

Interviu cu Lucian Călărașu –  Din ce în ce mai mulți tineri sunt atrași de oportunitatea unei cariere în media, iar presa scrisă (print și online) reprezintă o șansă prin care aceștia pot oferi informații interesante publicului larg, pot crește pe plan profesional și își pot clădi un viitor.

Cotidianul Evenimentul Zilei şi revista Capital au fost prelute, în februarie 2010, de la Ringier România, de către societatea Editura Evenimentul şi Capital.

Am discutat cu Lucian Călărașu, HR Manager la Editura Evenimentul și Capital, despre ce tip de candidați caută organizația pentru publicațiile sale, ce avantaje le oferă candidaților și, mai ales, despre joburile puse la bătaie.

Majoritatea ușilor se vor deschide mult mai ușor unui jurnalist care poartă în spate numele Capital sau Evenimentul Zilei”

Mai întâi de toate, să facem prezentările. Spune-ne cine ești și descrie-ne pe scurt activitatea pe care o întreprinzi în cadrul EVZ Group

Eu sunt Lucian Călărașu, din 2011 HR Manager la EVZ Group și mă ocup de tot ceea ce inseamnă HR în Editura Evenimentul și Capital astfel că am informații pe mai multe direcții despre oamenii noștri. Suntem o companie de editare presă, suntem o companie cu capital privat românesc, suntem mândri.

De ce ar vrea un tânăr să lucreze pentru voi?

Având în vedere piața pe care activăm, consider că avantajul cel mai important pe care îl poate avea un tânăr care își dorește o carieră în presă este că îi oferim posibilitatea de a scrie pentru două publicații (Capital și Evenimentul Zilei) aflate în poziții de lider, ambele brand-uri cu o imagine foarte bună, cu o istorie solidă.

Totodată, faptul că în cele două redacții există un mix de jurnaliști cu experiență, dar și de tineri dornici să se afirme am observat că este de mare ajutor cuiva care este la început de drum.

Nu în ultimul rând, majoritatea ușilor se vor deschide mult mai ușor unui jurnalist care poartă în spate numele Capital sau Evenimentul Zilei astfel că posibilitatea de a intra în contact cu persoane determinante pentru domeniul de care se ocupă este mult mai mare.

Am extins programele de internship si la departamentele HR, Marketing, Contabilitate întrucât ne dorim să îi ajutăm pe cei aflați la început, atât prin experiența unui stagiu de practică, cât si printr-o eventuală angajare ulterioară”

Care e tipul de joburi pe care le ofera compania?

În funcție de necesitățile de moment, avem în ofertă job-uri pentru jurnaliști, în cele două redacții, print și online. Echipa de vânzări este una în continuă extindere astfel că întotdeauna suntem interesați de persoane motivate și dornice să se dezvolte.

Care e politica firmei în ceea ce privește activitățile de voluntariat sau internship?

Referitor la internship-uri, suntem foarte deschiși în această privință și avem astfel de programe în desfășurare în majoritatea departamentelor, atât în redacții, cât și în departamentele suport.

În mod tradițional, jurnalismul a avut o componentă dezvoltată în acest sens, practica fiind o modalitate prin care tinerii ajungeau în redacții și câștigau o experiență care îi ajuta ulterior să se angajeze. Pe lângă aceasta, am extins programele de internship si la departamentele HR, Marketing, Contabilitate întrucât ne dorim să îi ajutăm pe cei aflați la început, atât prin experiența unui stagiu de practică, cât si printr-o eventuală angajare ulterioară.

Singurul aspect care ne dezamăgește este colaborarea cu facultățile. Stagiul de practică presupune încheierea unei convenții cu facultatea respectivă, iar semnarea acestui simplu formular de către cei responsabili se transformă adesea într-un proces birocratic îndelungat, proces prin care studentul este purtat de prea multe ori la secretariatul instituției respective. De asemenea, faptul că nu există un formular standardizat pentru toate facultățile ne îngreunează programele pentru studenți.

Ce le oferă compania ta candidaților pe care îi selectează în vederea angajării, pe lângă pachetul salarial?

În ultima perioadă ne-am adaptat la schimbarea realităților, schimbare generată de criza economică, astfel că am pus un accent mai mare pe un venit stabil, care să poată fi susținut de către compania noastră.
Pe langă asta, am căutat să investim în dezvoltarea colegilor nostri, prin programe de training al căror scop a fost să educe în ceea ce privește adapatarea la schimbările permanente care ne înconjoară, dar și pe dezvoltarea unor abilități specifice domeniului.

Aș vrea să văd oameni dornici să învețe, dornici să iasă din rolul de simplu angajat și care să încerce să schimbe felul în care fac unele lucruri astfel încât să câștige resurse pentru ei și pentru companie”

Cum ai descrie candidatul ideal pentru EVZ Group?

Din punct de vedere al pregatirii sau experienței, nu avem un tipar al candidatului ideal, lucrurile diferă în funcție de poziția pentru care caut. Ce am căutat mereu a fost acel candidat cu atitudinea pozitivă, atitudine care poate compensa de multe ori lipsa unei experiențe avansate. Pentru mine, cineva care „își dorește să facă” este mult mai potrivit decât acela care știe să facă, dar este blazat. Cred că multe companii caută la candidați acea atitudine care să le dea garanția că persoana respectivă iși dorește să progreseze, iar prin asta ajută și compania să meargă mai departe. De asemenea, mă interesează oamenii care își pun problema despre cum ar putea face lucrurile un pic diferit astfel încât să economisească timp și resurse.

Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai oferi celor ce urmează să lucreze pentru voi?

Eu mi-aș dori ca toți cei care vor ajunge să lucreze în EEC sau care sunt deja colegii noștri să înțeleagă că lucrurile sunt într-o continuă schimbare și că adaptarea este una dintre calitățile prețuite oriunde. Mă întorc la ce am spus mai devreme, aș vrea să văd oameni dornici să învețe, dornici să iasă din rolul de simplu angajat și care să încerce să schimbe felul în care fac unele lucruri astfel încât să câștige resurse pentru ei și pentru companie. În final, suntem împreună într-o companie și tot ceea ce facem ne ajută sau ne împinge inapoi.

Ce sfaturi le oferi tinerilor candidați? Începând cu procesul de recrutare și până la angajarea efectivă

Tocmai pentru că mi se pare important ca tinerii candidați să înțeleagă un proces de selecție, am început o serie de workshop-uri adaptate pe aspectele importante, cum ar fi construirea unui CV (specific pentru tinerii cu mai puțină experiență), pregătirea imaginii sociale, căutarea de job-uri, pregătirea unui interviu, susținerea lui. Din experiență am observat că tinerii au tendința de a compensa lipsa unei experiențe relevante, „umplând” CV-ul și ajungând la „performanțe“ de câteva pagini. Insist pe ideea că un tânăr trebuie să arate dorința de a face, dorință demonstrată cu ajutorul diverselor stagii de practică, activități de voluntariat, organizări de evenimente studențești etc.

Povestește-ne cel mai interesant interviu pe care l-ai susținut de când lucrezi pentru compania ta

Legat de interviuri, am două povești. Cea amuzantă este cea în care o candidată al cărei CV arăta foarte potrivit cu job-ul s-a prezentat la un interviu pentru vânzări și ne-a declarat de la început că nu este interesată în nici un fel de vânzări. Evident, atât eu, cât și colega mea Manager Publicitate ne-am uitat aproape blocați, neînțelegând ce anume dorește, ținând cont că ea aplicase pentru job-ul respectiv.

Tot candidata a fost cea care ne-a lămurit că își dorește o schimbare către jurnalism, dar că aceasta a fost singura modalitate prin care putea ajunge la un interviu. Ca să fim lămuriți pe deplin că era potrivită pentru vânzări, ne-a oferit câteva contacte ale unor foști colegi, din rândul cărora ne-am și găsit viitorul angajat pentru vânzări. Ca să închei povestea, nu am angajat-o pe candidata respectivă nicăieri.

O a doua poveste este una de care sunt în mod special mândru și care implică o tânără de 23 ani la momentul respectiv, tânără pe care am găsit-o absolut întâmplător într-o bază de date și pe care am invitat-o la un moment pentru o poziție entry de moderare pe site-ul evz.ro. A fost unul dintre cazurile fericite în care simți că într-o persoană există potențial pentru mai mult. Am insistat și am angajat-o, chiar dacă aveam candidați mai potriviți pentru job-ul respectiv. Dupa 3 luni, a fost promovată în echipa de Online a evz.ro, iar rezultatele sale au fost aproape imediate, fiind constant în topul rezultatelor din echipa sa.

De asemenea, o poveste asemănătoare implică o studentă aflată în practică în departamentul Marketing, studentă cu care în prezent colaborăm si este plătită, lucrând în mod flexibil, de acasă.

Îți mulțumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!

 

sursa: smartdreamers.com

Candidații ideali pentru o carieră în presă - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live