Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

Colaborare de succes: mediator si avocatii partilor

Colaborare de succes: mediator si avocatii partilor
februarie 18
09:46 2014

Autor: Valeria Tivda

Mai deunazi, am fost solicitata de un domn  avocat pentru a initia demersurile pentru  mediere intr-o cauza comerciala. Iata cum o colaborare dintre mediator si avocatii partilor, poate duce la un succes, atunci cand toti vor sa castige. Conform legii, invitarea la informarea despre avantajele medierii, a fost primul pas, inaintea incheierii contractului de  mediere.

 Zis si facut, transmitere Invitatie, prezentarea (la data si  ora stabilita)a avocatilor celor doua parti ca imputerniciti in speta respectiva si mandatati sa ia act despre informarea  obligatorie privind medierea si daca este cazul, de incheierea unui contract de  medierein interesul si pentru nevoile partilor

Evident, ca am intrat in discutarea cazului, dupa ce am  facut informarea obligatorie. Din vorba in vorba si ascultand pe cei doi respectabili domni avocati, am constat ca desi era loc pentru o intelegere,  interesul acestora era sa mearga mai departe in Instanta pentru judecata. Speta era clar pretabila medierii , existand si calea de negociere.

Mi-am dat seama, ca poate nu au fost intelese corect sau  intru totul avantajele medierii. Insa, nu a fost asa. Intr-un final am inteles ca de fapt nevoile si interesele clientilor nu concordau cu nevoile si  interesele avocatilor care-i reprezentau.

Nu am judecat  si nu  am “certat” pe nimeni. Am purces la armonizarea intereselor si nevoilor in  ansamblul lor, ale tuturor celor implicati in procedura. Am cautat sa gasesc o  cale de comunicare, dialog si intelegere corecta pentru satisfacerea tuturor,  implicit si a mea. Totul cu  multa  rabdare si tact.

Am analizat: care sunt interesele si nevoile  clientilor?…..sa obtina un minim de avantaje fiecare, intr-un termen rapid  si daca se poate , cu costuri rezonabile .

Apoi, care sunt nevoile si interesele avocatilor?……sa  reprezinte clientii care i-au ales, sa fie recunoscuti  ca buni profesionisti  si sa fie remunerati pentru munca pe care o  presteaza.

Pana aici, totul foarte bine, insa…..exista un impediment,  citez: “ daca noi terminam procesul foarte repede, printr-o intelegere amiabila si rezolvam cazul, nu mai avem cum sa fim platiti la termenele din instanta si  nu ne vom mai lua onorariul cuvenit in acest caz”.

Bun, zic, insa puteti cere un onorariu de succes!

Intrebarea lor a  venit: si cum il vom justifica, daca noi cadem la intelegere printr-un mediator,  atat de repede?

Am inceput sa le explic si i-am intrebat: spuneti-mi ce se vinde mai bine? Munca fizica  sau munca inteligenta?

Ei au raspuns: munca inteligenta, evident.

A cauta solutii, portite, interpretari, rezolvari reprezinta  o munca inteligenta?

Da, au raspuns ei.

Veti putea lua un onorariu de succes pentru munca  inteligenta pentru care o prestati si nu pentru munca bruta(fizica) de a va  duce la termene.

Faptul ca munciti o luna cautand alaturi de o terta persoana  (mediator), solutii pentru ca partile, in speta clientii d-voatra sa-si rezolve problemele cat mai repede, reprezinta o munca de cercetare, estimare, evaluare,  tatonare,  adica o munca inteligenta.

Daca estimati costurile cu termene, evaluari, expertize si  tot ceea ce implica un proces in instanta, veti vedea ca partile pe care le reprezentati  vor fi sufocate. Oferind inteligent  un produs care sa fie competitiv  veti fi recunoscuti  si recomandati ca fini observatori  ai nevoilor si intereselor clientilor pe care-i reprezentati. Munca d-voatra va fi apreciata si veti putea sa cereti un onorariu de succes substantial, de pana  la ¾ din totalul costurilor estimate initial.

In plus. Clientii multumiti, vor recomanda in cercul lor,  profesionalismul, performanta si grija d-voastra pentru ei. Ce credeti ca se va intampla? Veti primi telefoane pentru reprezentare.

Se stie ca un serviciu scump este un serviciu bun . Faptul  ca mintea si expertiza le puneti in slujba clientului d-voastra, va vor aduce beneficii insemnate pe termen lung.

Ce credeti ca s-a intamplat?

Am incheiat un Contract de  Mediere si am purces la drum sa gasim  o  cale iar avocatii sa gaseasca solutii, alaturi de clientii lor pentru a-si satisfice  nevoile si interesele si fara sa iasa prea sifonati dintr-o posibila lupta fara  sfarsit.

Cine are de castigat?

In primul rand clientii (cele doua parti) ca au incheiat  litigiul repede, au obtinut fiecare ce a vrut si cu costuri mai mici, apoi  avocatii (un onorariu de succes maricel, o imagine de profesionalisti, competenta  , expertiza si autoritate) si evident mediatorul, satisfacut ca tehnicile lui de comunicare si mediere au dat rezultatele scontate ( sa nu uitam si onorariul  care a fost satisfacator)

Ce am realizat?

Un proces mai putin, un judecator fericit ca  a inchis dosarul, un conflict stins si o colaborare fructuoasa. Sa nu uitam si un parteneriat intre cei trei : mediatorul si avocatii celor doua parti, care  au initiat o noua colaborare pe alte spete.

Frumos? Da

Greu? Da

Imposibil? Nu

Se intampla in Romania anului 2014.

Avem nevoie doar de vointa, rabdare, intelegere si sa cautam  cum sa castigam cu totii. Incearca si tu.

Se spune ca daca facem lucrurile ca si pana acum, vom obtine  aceleasi rezultate, insa daca vom face lucrurile diferit, vom obtine rezultate  diferite.

sursa: artamediererii.ro

Colaborare de succes: mediator si avocatii partilor - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live