Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Cum se pregăteşte judecătorul pentru concluziile orale

Cum se pregăteşte judecătorul pentru concluziile orale
mai 07
14:43 2014

Autor: Adrian Toni Neacșu – Momentul culminant și cel mai important pentru judecător în orice dosar este scrierea soluției. Atunci judecătorul rămâne singur cu dosarul și își asumă întreaga responsabilitate. Acela este momentul în care face evaluarea finală a întregului dosar, în care analizează toate susținerile părților și întreg probatoriul. Un judecător nu poate trece însă la scrierea minutei atâta vreme cât nu are certitudinea că are în dosar toate probele de care avea nevoie. El scoate dosarul în pronunțare atunci când știe că evoluția părților este încheiată și mai ales când știe că soluția pe care o va da are toate elementele de sprijin în dosar. Repunerea dosarului pe rol pentru completarea cercetării judecătorești este un eșec profesional al judecătorului și motiv de jenă colegială. Repui un dosar pe rol doar pentru că l-ai scos fără să-l cunoști bine. Tocmai de aceea momentul declarării ca terminată a cercetării judecătorești este unul important pentru judecător și nu va interveni decât atunci când este pregătit pentru asta. Întâi va face o analiză minuțioasă a ceea ce se află în dosar și doar atunci va fi pregătit să declare încheiată cercetarea judecătorească, dacă desigur nici părțile nu mai au cereri sau excepții de invocat.

Tocmai de aceea, deși poate nu pare așa la prima vedere, judecătorul se pregătește activ pentru termenul de punere a concluziilor.

Chiar dacă rolul principal revine avocaților, în pregătirea momentului, judecătorul analizează și el temeinic întreg dosarul și se asigură că piesele dosarului sunt complete. Analiza judecătorului anticipează practic, prin amploarea ei, soluția pe care o va da.

De asemenea, el va vizualiza mental cu ușurință conținutul concluziilor finale ale avocatului. Acestea sunt relativ previzibile, întrucât se sprijină pe cererile, susținerile și actele depuse în dosar, adică pe poziția lor procesuală. Judecătorul va schița în primul rând argumentele și raționamentele logice ale poziției procesuale a avocaților, iar nu, desigur, elementele de retorică juridică. Va „vedea” liniile mari ale algebrei concluziilor tale, iar nu literatura lor.

În orice caz, indiferent ce impresie a făcut el anterior, rareori un judecător va putea fi luat prin surprindere în timpul concluziilor. Dacă pe parcursul soluționării dosarului și-a permis să aibă o cunoaștere parțială a acestuia, concentrându-se pe aspectele procedurale, pentru acest moment culminant el va recupera rapid. Această observație este valabilă și pentru completele colegiale, inclusiv în ce-l privește pe al doilea (sau al treilea) judecător, cel care nu a condus din calitatea de președinte. Ulterior ședinței, completul trebuie să se retragă pentru a da soluția, iar în acel moment nu va mai fi timp pentru punerea la punct cu conținutul dosarului, care ar întârzia excesiv o activitate care și așa este tot timpul sub presiune.

În concluzie, atunci când te pregătești pentru cuvântul pe fond, trebuie să știi că ai în față judecători care cunosc fiecare filă din dosar, care au deja schițată o soluție juridică în dosar și care anticipează în mare parte care sunt argumentele tale.

* Fragment dintr-o lucrare în curs de apariție sub semnătura autorului la editura Wolters Kluwer. Dacă dorești să fi primul informat când apare cartea ori să primești alte fragmente din aceasta accesează acest link și lasă-ne datele tale de contact

 Articol publicat în revista Monitorul Jurisprudenţei nr. 24/2014.

sursa: wolterskluwer.ro

Cum se pregăteşte judecătorul pentru concluziile orale - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live