Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?

De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?
iunie 03
01:42 2014

Autor: Constantin Asofronie – Mulți mediatori și-au exprimat în multe luari de poziție dorința ca acordul de mediere să aibe caracter executoriu și au primit explicații pretinente, cred, de ce nu se poate acum acest lucru și de ce nu ar fi nici indicat în situația în care mulți mediatori nu au studii juridice și ar putea face greșeli cu consecințe grave.

De ce să aibă caracter executoriu, se pune întrebarea. S-a răspuns că astfel, părțile vor avea garanții de îndeplinire a obligațiilor asumate prin acordul de mediere de către părțile care au realizat acest înscris sub semnătură privată, cu putere juridică redusă.

Legea medierii nr. 192/2006 stabilește ca se poate ajunge la un act juridic autentic, cu putere mai mare, respectiv caracter executoriu, pe calea justiției, prin încuviințarea acordului de mediere printr-o hotărâre judecătorească sau pe cale notarială, prin autentificarea acordului de mediere, în condițiile Codului de procedură civilă sau legii nr. 36/1995 a notarilor publici și activității notariale.

Pentru a se ajunge să fie încuviințat de instanță sau autentificat de notarul public, acordul de mediere, conținând voința părților sub formă de drepturi și obligații recunoscute de acestea, trebuie să îndeplinească anumite condiții de formă și de conținut.

În plus, instanța și notarul fac un control de legalitate a acordului înainte de încuviințare / autentificare, condiții despre care s-a mai scris până acum.

Aici vom încerca să demonstrăm cum se poate ajunge mai ușor la un act cu caracter executoriu prin notariat, obiectiv urmărit de părți pe care mediatorul trebuie să-l explice.

Legea nr. 36/1995 prevede: ”Art. 101 Înscrisul autentificat de notarul public care constată o creanță certă și lichidă are putere de titlu executoriu la data exigibilității acesteia.”

 Majoritatea acordurilor de mediere în domeniul penal și unele din domeniul civil conțin obligații financiare certe, determinate, în bani. Pentru a fi executorii aceste obligații, trebuie să fie exigibile la o anumită dată, deci să aibe termen de executare. Pentru ca acest termen de executare să aibă o limită temporală finală clară, este necesară și o limită temporală inițială. Când există bună credință și se consemnează data exigibilității obligației în acordul de mediere, ar trebui să nu existe probleme, limita față de care se socotește curgerea termenului de executare fiind data înregistrării acordului de medieresau altă dată specificată expres în acord. Dar discuția și necesitatea garanției de executare apare când nu există deplină încredere în executarea de către partea respectivă a obligației financiare și atunci considerăm că ar fi necesar ca să existe acea limită temporală inițială foarte bine stabilită prin darea de dată certă de către mediator pe acordul de mediere.

Data certă s-ar putea da…   ...Citeste mai departe despre De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere?

sursa: mediereagalati.wordpress.com

De ce este necesară și utilă ”data certă” pe acordul de mediere? - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live