Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

De ce este sabotată medierea pe latura penală a unui proces?

De ce este sabotată medierea pe latura penală a unui proces?
iunie 04
03:49 2014

Autor: Constantin Asofronie – CINE ESTE INTERESAT SA NU FUNCTIONEZE INCA MEDIEREA IN DOMENIUL PENAL, DUPA 8 ANI? Am vazut grupurile de pe reteaua facebook niste postari ale unor persoane care nu prea stiu ce vorbesc si tot imprastie indoiala si negarea asupra medierii in materie penala. Culmea este ca se citeaza cate un guru care se da drept mafalda in domeniu pe la tot felul de intalniri publice, insistand cu o hotarare demna de o cauza mai buna, de exemplu de promovare a medierii, cum pretind, CA NU SE POATE FACE MEDIERE PE LATURA PENALA! Sa ma mai mir ca sunt sabotat pe oriunde incerc sa explic si sa lamuresc lumea ca nu este asa de 8 ani? Sau macar de la legea nr. 202/2010 sau macar de la legea nr. 255/2013 incepand cu 1 februarie 2014?!? Cum sa cucereasca acest domeniu medierea, macar la nivelul domeniului civil, desi are reglementari mult mai bune, mai clare, cu  garantii si avantaje, daca unii fac tot posibilul sa aiba ultimul cuvant, indiferent de ce spune legea si ce vor partile, avocatii, procurorii, judecatorii. Prin aceasta diversiune se face un mare deserviciu medierii tocmai de predicatorii cei mai infatuati din Consiliul de mediere si unii sustinatori ai acestuia, contrazicand cu tupeu prevederile legale si derutand atat justitiabili, cat si mediatorii nejuristi, dar chiar si magistratii si politistii care abia isi insusesc prevederile acestor legi CARE FAC POSIBILA MEDIEREA PE LATURA PENALA. Mai rau ca si unii colegi le canta in struna, citand predicatorii care au interes ca avocatii si procurorii, judecatorii sa nu piarda nimic pri practicarea medierii, sa ramana la ei painea si cutitul. Credeam ca s-a clarificat, mai ales ca unii au scris si carte si au curs pe bani grei cu asta.Medierea ESTE O CALE DE INCETARE SAU NEPUNERE IN MISCARE A ACTIUNII PENALE, CONFORM C.Pr.Pen. art. 16 (1) lit. g) !!! Asta inseamna CA SI PE BAZA ACORDULUI DE MEDIERE, ca si PE BAZA retragerii plangerii prealabile sau impacarii INETEAZA PROCESUL PENAL! PE BAZA ACORDULUI, am spus, ca sa nu fiu iar atacat, NU PRIN ACORDUL DE MEDIERE!

Conform C PrPen, rezolvarea acţiunii penale (art. 396):

(1) Instanţa hotărăşte asupra învinuirii aduse inculpatului, pronunţând, după caz, condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal.

(3) Renunţarea la aplicarea pedepsei se pronunţă în condiţiile art. 80-82 din CPrPen;

(4) Amânarea aplicării pedepsei se pronunţă în condiţiile art. 83-90 din CPrPen;

(6) Încetarea procesului penal se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e)-j)”, între care și la încheierea unui acord de mediere.

Iar la „ART. 16  Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale

(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:

g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;”

Nu-mi vine a crede ca se tot predica asta, ca nu se poate face mediere pe latura penala!!!

Se sustine asta, desi…   …Citeste mai departe despre De ce este sabotată medierea pe latura penală a unui proces?

 

sursa: mediereagalati.wordpress.com

De ce este sabotată medierea pe latura penală a unui proces? - overview
4
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live