Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

De ce trebuie declanșată campania pentru promovarea medierii în domeniul penal ?

De ce trebuie declanșată campania pentru promovarea medierii în domeniul penal ?
mai 13
00:01 2014

Autor: Constantin Asofronie – Suntem nedumeriți stimați colegi mediatori tot mai mult. Vă plângeti că nu aveți medieri, că nu ajută legea, că celelalte instituții nu bagă în seama medierea și mediatorii. Dar voi ce faceți ca să nu mai fie această situație ? Nici când vă oferă cineva soluții corespunzătoare pentru aceste probleme nu reacționați corespunzător. Aceasta inițiativă a AMG prin președintele Asofronie trebuia să distrugă aceste prejudecăți și lamentări: dacă în alte domenii nu aveți de lucru,medierea în domeniul penal abia acum are șansă, chiar mult mai mare decât în civil! Deși în cei 8 ani de la publicarea legii medierii exista reglementarea necesară, deși legea nr. 202/2010 a îmbunătățit-o, există foarte puține medieri în acest domeniu.

DE CE ESTE ACUM NECESARĂ ȘI POSIBILĂ?

De ce este atractivă acum pentru voi medierea in penal? Să vă spunem, să nu vă spunem: dezinteresul și frica voastră de acest domeniu special pot fi depășite după impulsul nostru, dar informarea despre mediere a organelor judiciare din domeniul penal este magnifică și …lipsește cu desăvârșire! Deci, aici trebuie acționat! Ghidul vă spune de ce este atractivă și posibilă.  (…)

    Organele judiciare sunt obligate nu numai după  art. 6 din legea medierii, ci după mai multe articole din Codul de procedură penală să informeze toate părțile în scris că au dreptul la mediator ca la apărare. Dar ca să accepte mediere și să informeze părțile, însăși organele judiciare trebuie să cunoască procedura și avantajele medierii în domeniul penal. Și asta nu se obține acuzându-i de necunoaștere și nerecomandarea medierii, nu cu conferințe plicticoase și solemne, nu cu tomuri și tratate științifice sau generalități, ci cu explicații clare cu aceste avantaje pentru justițiabili, cu descrierea pașilor de urmat la primirea unei cereri, contract, acord de mediere de catre organele judiciare.

Trebuie evidențiate și avantajele pentru sistemul judiciar penal, care consumă mult mai mulți bani de la buget decât cel civil, pentru polițiștii, procurorii și judecătorii care nu se vor mai chinui mult timp cu dovedirea vinovatiei și aplicarea probelor în acuzare, pentru că făptuitorul este disponibil să-și recunoască fapta și mai ales, să apeleze la o formă nouă de justiție restaurativă, promovată de mult în SUA și acum recomandată în Uniunea Europeană,  în care el propune repararea prejudiciului și daunelor, suferințelor victimei. Pentru sistemul execuțional al pedepselor este o mană cerească să cheltuie statul mult mai puțini bani cu condamnații la închisoare, iar restul să-i dirijeze catre sistemul educațional, de sănătate, asigurări sociale, etc.

Pentru societate este mai de interes reducerea tensiunilor sociale, este de preferat stingerea conflicului definitiv și evitarea răzbunărilor ulterioare după condamnare și imposibilitatea recuperării prejudiciului de victimă sau comunitate, firmă, instituție, iar pericolul recidivei sau înrăirii condamnaților în sistemul penitenciar este evitat, se reduce numărul de contestații asupra actelor procedurale ale organelor de urmărire penală din partea părților din procesul penal.

Și mai sunt destule de transmis de voi părților, justițiabililor, organelor judiciare și chiar… mediatorilor străini de domeniu până acum din cele 20 de pagini ale Ghidului realizat de mediatorul Asofronie C. din Galați (o reeditare completată și actualizată a edițiilor anterioare 2010 și 2012). Acesta  îl pune GRATUIT la dispoziția asociațiilor din țară pentru tipărire și difuzarea în toate structurile din domeniul judiciar. Problemele controversate au fost discutate de autor și dezbătute la întâlniri cu specialiști în domeniu, astfel încât putem spune că sunt adunate toate informațiile necesare cunoașterii complete a medierii în domeniul penal, astfel încât să nu se mai piardă timpul și să se implementeze mai rapid și profund medierea față de alte domenii, care stagnează sau involuează după un demaraj mult mai amplu decât în cel penal. Costul multiplicării Ghidului pentru zecile sau sutele de mediatori din fiecare județ este insignifiant față de alte documentații sau manuale: cât al unui… pliant!

Participarea la această Campanie inițiată de președintele Asociației Mediatorilor Galați se face printr-un…   …Citeste mai departe despre De ce trebuie declanșată campania pentru promovarea medierii în domeniul penal ?

sursa: mediereagalati.wordpress.com

De ce trebuie declanșată campania pentru promovarea medierii în domeniul penal ? - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live