Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Despre Noul Cod civil

Despre Noul Cod civil
decembrie 19
12:46 2013

Interviu cu prof. univ. dr. Valeriu Stoica, realizat de Alina Crăciun, coordonator reviste Wolters Kluwer România

Pandectele Române: Domnule Profesor, în primul rând, vă mulţumim pentru onoarea de a ne acorda un interviu despre noul Cod civil, fiind bine ştiut că sunteţi unul dintre cei mai mari profesori de drept civil din ţara noastră. Deşi sunteţi binecunoscut publicului şi inclusiv cititorilor noştri, am rugămintea să ne spuneţi câteva cuvinte despre Dumneavoastră ca om şi ca profesionist. Unul dintre scopurile rubricii de interviuri este acela de a aduce mai aproape de cititori partea umană a marilor profesionişti.

Valeriu Stoica: Am încercat să păstrez bucuriile simple ale vieţii. Cum profesia noastră ne ocupă cea mai mare parte din timp, secretul este să transformi profesia într-o bucurie. Dacă îţi place ceea ce faci, există premisa succesului. Este adevărat că există bucurii şi dincolo de spaţiul profesiei. Dacă avem ochii deschişi, dacă avem auzul treaz putem descoperi în fiecare zi bucurii surprinzătoare, de la răsăritul soarelui până la apus şi de la apus până la răsărit.

Dacă ne păstrăm proaspătă capacitatea de a ne bucura, avem şanse mai mari să înţelegem viaţa şi să creăm punţi solide între valorile noastre şi ceea ce construim în jurul nostru, inclusiv în profesie.

P.R.: Ce personalităţi ale dreptului din ţară şi din străinătate v-au influenţat şi v-au marcat evoluţia profesională?

V.S.: Dintre marii jurişti care au contribuit la înţelegerea şi aplicarea Codul civil din 1864, Dimitrie Alexandresco a exercitat o puternică influenţă asupra mea. Am învăţat de la el că dragostea pentru dreptul civil poate fi sursa unora dintre cele mai mari bucurii ale vieţii. Fidelitatea faţă de dreptul civil este răsplătită în timp, fie că este vorba despre realizările în profesie, fie că este vorba despre sprijinul pe care îl oferim celor din jurul nostru cu instrumentele dreptului civil.

Ni-l putem imagina pe Dimitrie Alexandresco, în perioada tulbure a iernii 1917-1918 continuând să comenteze Codul civil, deşi viitorul României era incert, totul părea să se destrame. În acel moment, Dimitrie Alexandresco şi-a păstrat credinţa în viitorul României şi în forţa dreptului civil de a influenţa acest viitor.

Am avut apoi norocul să fiu studentul profesorului Constantin Stătescu. Am înţeles atunci că modestia şi simplitatea sunt modul de a fi al celor care slujesc dreptul civil. Cele mai complicate idei pot fi exprimate în mod simplu, pe înţelesul tuturor. Dar o asemenea performanţă nu e posibilă decât dacă trăieşti ideile, dacă ele devin parte a vieţii tale. Am avut de asemenea privilegiul să fiu asistentul profesorului Constantin Stătescu şi să înţeleg o dată în plus arta lui pedagogică.

În anul 1990 i-am întâlnit la Strasbourg în Franţa pe Vlad Constantinescu, Denys Simon şi pe Jean Pierre Imbert, aceste trei personalităţi juridice de suprafaţă europeană. M-au convins că legătura indisolubilă dintre drept şi ordinea frumoasă a lumii nu cunoaşte graniţe lingvistice şi nici graniţe naţionale.

Există o mare confrerie a celor care slujesc dreptul şi libertatea.

P.R.: Ce motive v-au determinat să vă îndreptaţi către dreptul civil, dintre toate ramurile de drept?

V.S.: Nu a fost chiar o dragoste la prima vedere. După doi ani de studii mi-am dat seama că dreptul civil creează o ordine întemeiată pe libertate, pe siguranţă, pe adevăr, pe dreptate şi pe prosperitate. Este o ordine în care toate aceste valori se află în armonie şi astfel se creează o ordine a frumuseţii. Când am făcut această descoperire s-a născut pasiunea mea pentru dreptul civil. După aproape 40 de ani pot spune că intensitatea acestei pasiuni a crescut.

P.R.: În afara carierei academice, sunteţi un renumit avocat. Mulţi dintre studenţii la drept aspiră să devină avocaţi. Care ar fi, din punctul Dumneavoastră de vedere calităţile şi profilul moral al unui bun avocat?

V.S.: S-a spus că un avocat bun trebuie să aibă picioare bune. Departe de a fi doar o formulare cu haz, este vorba de exprimarea simplă a unei calităţi indispensabile avocatului: energia necesară pentru a străbate atât mari distanţe în spaţiu, cât şi mari distanţe în universul spiritual al dreptului.

Apoi avocatul trebuie să aibă curaj. În primul rând trebuie să aibă curajul de a lupta pentru dreptate şi mai ales de a nu fi dezamăgit de nedreptăţi. În lumea justiţiei sunt şi erori judiciare, sunt şi soluţii nedrepte. Un avocat bun nu are voie să fie dezamăgit. El are datoria să continue mereu lupta pentru interesele clienţilor săi, în lumina ideii de dreptate.

P.R.: Aţi ocupat funcţia de Ministru al Justiţiei şi, în această calitate aţi putut avea o imagine clară asupra justiţiei în România. Ce impact are, din punctul Dumneavoastră de vedere, Noul Cod civil asupra societăţii româneşti?

V.S.: Am sprijinit ca Ministru al Justiţiei procesul de elaborare a Noului Cod civil. Acum când acest cod este deja în vigoare de 2 ani am un sentiment de bucurie. Receptarea intelectuală a acestui opus legislativ întrece toate aşteptările, mă refer atât la volumele de comentarii, la monografiile şi la cursurile universitare care au apărut până în prezent pe marginea noului cod, cât şi la nenumăratele articole şi studii publicate în presa scrisă şi în cea online.

Nu în ultimul rând, avem traducerea Noului Cod civil şi publicarea lui în Franţa, la prestigioasa Editură Dalloz. Această ediţie în limba franceză permite cunoaşterea Codului civil în întreaga lume. Recent, a avut loc la Bucureşti o conferinţă internaţională cu participarea unor specialişti de pe mai multe continente. A fost o adevărată sărbătoare a Noului Cod civil. Nu este întâmplător, pentru că la fel ca şi Codul civil de la 1864, acest Cod civil creează acea ordine pe care am descoperit-o în studenţie, ordinea libertăţii, a siguranţei, a prosperităţii şi a dreptăţii, adică a frumuseţii.

Dacă acceptăm că patria este şi spaţiul juridic în care trăim, Noul Cod civil este tocmai coloana vertebrală a acestui spaţiu, aşadar influenţa lui asupra societăţii româneşti este covârşitoare.

P.R.: Ce obiecţii aveţi – dacă aveţi – faţă de actuala reglementare?

V.S.: Nicio operă omenească nu este perfectă. Omul s-a născut sub semnul imperfecţiunii şi al ambiguităţii, ca urmare nici Noul Cod civil nu este perfect. Am convingerea că el va trece dincolo de toate criticile şi se va îmbogăţi în procesul de interpretare şi de aplicare.

Şi eu am obiecţii, chiar dacă sunt unul dintre redactorii acestui cod. Cea mai importantă obiecţie este izvorâtă din diferenţa de concepţie, diferenţă care este vizibilă în diferite instituţii ale acestui cod. Este principala cauză pentru care deja au fost posibile interpretări contradictorii ale unor texte, analizate prin comparaţie. Sunt însă sigur că interpretările şi comentariile ulterioare vor contribui la unificarea fundamentelor conceptuale ale acestui cod. Pe această bază va fi posibilă crearea unei jurisprudenţe bogate şi relevante.

P.R.: Vă rugăm să ne vorbiţi despre câteva aspecte ale noii reglementări care vi se par cele mai importante sau mai provocatoare.

V.S.: Sunt multe asemenea reglementări. Am în vedere , între altele, normele cuprinse în capitolul intitulat Respectul datorat fiinţei umane şi drepturilor ei inerente. Regăsim în acest capitol cele mai importante valori care structurează spaţiul de libertate şi demnitate al fiinţei umane. Includerea normelor care reglementează relaţiile de familie în Codul civil este o benefică întoarcere la tradiţie, dar şi o provocare pentru viitor prin noutăţile care au fost incluse în această materie. Mă refer la regimurile matrimoniale, la anumite soluţii în materia filiaţiei şi la unele aspecte privind divorţul şi efectele sale.

Nu în ultimul rând, trebuie evocat Titlul despre Cartea funciară, care prin reglementările cuprinse sper ca va asigura realizarea unui ideal mai vechi în România: unificarea şi consolidarea sistemului de cadastru şi de publicitate imobiliară.

P.R.: Este cu adevărat noua reglementare una modernă dar şi adaptată nevoilor societăţii româneşti?

V.S.: Răspunsurile anterioare demonstrează din punctul meu de vedere că Noul Cod civil este adaptat lumii româneşti de astăzi tocmai pentru că este în consonanţă cu evoluţiile cele mai importante care s-au produs în lumea juridică europeană şi internaţională.

P.R.: În încheiere, ce doriţi să le transmiteţi cititorilor noştri?

V.S.: Închei cum am început. Le urez cititorilor dumneavoastră să-şi păstreze capacitatea de a se bucura, inclusiv să aibă bucuria de a vă citi revista în continuare.

Domnule Profesor, vă mulţumim.

Publicat în revista Pandectele Române nr. 11/2013.

sursa:http://www.wolterskluwer.ro/info/articole/despre-noul-cod-civil-ordinea-intemeiata-pe-libertate-si-frumusetea-valorilor/

Despre Noul Cod civil - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live