Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Eliminarea obligativității informării prealabile despre mediere – o pierdere pentru justițiabili și justiție, pentru mediere

Eliminarea obligativității informării prealabile despre mediere – o pierdere pentru justițiabili și justiție,  pentru mediere
mai 08
14:35 2014

Autor: Mediator C. Asofronie – Prima mea reacție la decizia CCR* nu poate fi decât o mare dezamăgire asupra acestei lovituri date unei proceduri care trebuia să degreveze instanțele de dosare, să reducă cheltuielile judiciare, să determine creșterea calității actului de justiție, în condițiile în care se înregistrează în ultimii ani peste 3 milioane de dosare anual la instanțe. Înseamnă că nu se doresc aceste lucruri și este multă demagogie în susținerea medierii ca alternativă la justiția clasică în anumite cazuri mai puțin complicate și o contrazicere a recomandărilor Uniunii Europene, mai ales după publicarea concluziilor sondajului de anul trecut privind implementarea medierii în statele uniunii. Un pas eronat care aduce justiția, nu numai medierea, la anul 2012, pierzându-se 2 ani degeaba.

De la aparitia legii 115/2012 am salutat demersul cu aceasta informare si IL CONSIDER SI AZI UTIL, IN SPIRITUL INFORMARII CETATEANULUI CA SA IA IN CUNOSTINTA DE CAUZA O DECIZIE, DACA APELEAZA LA MEDIERE SAU INSTANTA PENTRU REZOLVAREA LITIGIULUI.  Am comentat atunci ca este o obligatie fara o masura in cazul nerespectarii, asa cum si de la 1 august 2013 incoace am comentat ca si fata de parat trebuie luata o masura daca nu se prezinta. In acest sens am propus la sedinta comisiei consultative de la Brasov, la propunerea unui coleg, modificarea art. 2 in sensul ca si paratul sa fie obligat sa vina la informare sub o sanctiune. Am mai propus si trecerea celorlalti care ar fi facut informarea din alin. 1^3 al art.2 doar la art. 6 din legea medierii, in rest informarea si medierea sa ramana a mediatorului. Ceilalti, in special avocatii, doar au facut rau medierii, vanzand PV si CI, demoland scopul bun urmarit cu aceasta informare.

Niciodata nu am contestat aceasta informare si spre deosebire de acei ”contestatari” care acum fac editoriale si se felicita ca este eliminata, mie imi pare rau. Asa cum am spus-o si despre disparitia informarii in materie penala, la art. 60^1 lit.g). Mai ales acolo, unde se stie si se apeleaza foarte putin la mediere, era foarte necesara cativa ani, pana se ajungea la nivelul de apelare la mediere din civil.

Nu am aplaudat Ghidul orientativ emis anul trecut de consiliu din cauza anumitor formulari, insa am contestat forma si o parte a continutului Hot. 9/2014 a CM cu aprobarea acelui regulament care de fapt nu exista… in cea mai prost redactata hotarare a CM, pe care am cerut in 26.04.2014 sa o revoce si sa o redacteze din nou, punand-o si in consultarea noastra. NU mai este cazul acum, a devenit caduca si poate sa o revoce cu o propozitie si maine, nu trebuie sa mai astepte publicarea hotararii CCR.

Inca o data, eliminarea acestei informari, care a generat si contestari si caderea medierii de la 1 august de cand au facut asa-zisa informare si altii, ESTE O PIERDERE si cu atat mai putin vad acum sa se accepte OBLIGATIVITATEA MEDIERII. Hot. CCR va avea un efect mai grav si mai lung decat protestul eronat al feministelor cu ”obligarea violatelor la mediere”, care a dus la eliminarea informarii in domeniul penal. Pentru ca va fi invocat si impotriva incercarii de introducere a obligativitatii medierii in anumite domenii ca in Italia, dar mai ales, s-ar putea gandi cineva si la art. 227 din CPrCiv ca este neconstitutionala sanctionarea daca partile, acceptand informarea, nu mai merg la mediator. Sper sa nu am vorba pocita.

Si va mai lovi aceasta eliminare a informarii mai ales in putinii mediatori care, facand-o cu buna credinta, isi luau astfel putinii clienti dupa ce-i convingeau la informare sa semneze un contract de mediere. La mine a fost cazul de anul trecut pana acum asa cam in 80% din dosare, am spus-o si aseara, cand nu se vorbea de asa ceva. Pacat. Nu va repeziti cu baba … informarii pe scari unii, pentru ca de-acum chiar ca sunt de acord cu dl. judecator Danilet, SUNTEM TOTAL PE CONT PROPRIU CU CHELTUIELILE DE PROMOVARE SI INFORMARE PUBLICA, nu mai asteptam sa ne trimita altii la informare clienti. Pas. Cu cat vom munci pentru asta vom avea clienti, desi, nici pana acum nu am primit pomana sau clientela de la vreun avocat, notar sau consilier juridic.

Cat despre CM, deocamdata sunt de acord cu ce a spus vicele Zeno Sustac, dar lucrurile nu mai pot sa ramana asa, trebuie sa ia in discutie urgent…   …Citeste mai departe despre Eliminarea obligativității informării prealabile despre mediere este o pierdere pentru justițiabili și justiție, nu numai pentru mediere.

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis pe 7 mai 2014 ca sunt neconstitutionale dispozitiile care prevad ca partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, precum si respingerea în caz de neîndeplinire a acestei obligatii a cererii de chemare în judecata ca inadmisibila. “CCR, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.2 alin.(1) si (1) indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale”, se arata într-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES. Judecatorii au apreciat ca participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii trebuie sa fie facultativa sau la recomandarea instantei de judecata.

sursa: mediereagalati.wordpress.com

Eliminarea obligativității informării prealabile despre mediere – o pierdere pentru justițiabili și justiție, pentru mediere - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live