Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Informare despre ședința comisiei consultative din 17.06.2014 (I)

Informare despre ședința comisiei consultative din 17.06.2014 (I)
iunie 19
19:02 2014

În data de 17.06.2014 s-a desfășurat ședința comisiei consultative a corpului profesional al mediatorilor (CCCPM) pentru trimestrul al II-lea al acestui an, la sediul Consiliului de mediere în București, începând cu orele 11.30 în loc de 10.30. Convocarea a fost propusă reprezentanților asociațiilor de către coordonatorul comisiei C. Asofronie, președintele Asociației Mediatorilor Galați,  în data de 22.05.2014, dar până pe 28.05.2014 nu s-a publicat pe grupul de discuții google al comisiei, din motive necunoscute. După repetate mesaje și câteva telefoane date la Consiliul de mediere (CM) prin care s-a solicitat publicarea anunțului pe acest grup și site-ul consiliului, acesta a apărut amputat pe acesta din urmă,  fără ordinea de zi și alte detalii, trimitându-se persoanele interesate la … telefonul coordonatorului. S-au încălcat prevederile art. 9 (5) din Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei (ROF) pentru că această convocare doar se aduce la cunoștința președintelui CM, nu trebuie aprobată de acesta și nici publicarea anunțului integral. Șeful de cabinet al președintelui a motivat că nu se pot da sarcini consiliului să prezinte informări comisiei, greșind de două ori, în numele președintelui, fără să cunoscă ROF-ul CM și al comisiei. La așa delegare de decizie din partea președintelui și mai ales, când lipsea și directorul executiv aflat în concediu, merită să ne punem întrebări. Pe parcurs aveam să aflăm că președintele nu vine la ședință, deși a fost anunțat asupra acestei ordini de zi, care nu încalcă cu nimic vreo reglementare (a fost propusă reprezentanților pe 22 mai și acceptată tacit pe 28 mai când s-a cerut publicarea anunțului final) și nici nu a anunțat vreun înlocuitor ori pe altcineva care să informeze reprezentanții asociațiilor despre problemele importante pentru toți mediatorii și profesia de mediator. Vicepreședintele și-a anunțat pe site dinainte audiențe în acest interval orar, a mai ieșit pe la comisii de disciplină, la alte probleme, nedeclarându-se înlocuitorul președintelui, deși trebuia să facă acest lucru automat după lege.  Din cauza blocării grupului comisiei și nepublicării ordinii de zi, multe asociații nu au știut ce se va dezbate și nu au putut pregăti puncte de vedere, propuneri, observații, dar au așteptat cu firească normalitate ca să fie informați de conducerea CM asupra problemelor pentru care comisia a cerut informarea la OZ:

  1. Dezbateri asupra propunerilor de modificare a legii medierii, având în vedere propunerile făcute pe 15.03.2014 la Brașov, alte probleme și propuneri apărute la zi, mai ales pe fondul Deciziei CCR din 7 mai 2014, privind neconstituționalitatea art. 2(1) și (1^2) din lege.
  2. Informare din partea CM asupra stadiului proiectului de Statut al profesiei de mediator (după cel votat de comisie pe 15.03.2014, predat membrilor CM pe 28.03.2014 și nediscutat de 3 luni de zile!) și de Standard de formare continuă, care trebuia prezentat mediatorilor în 3 luni după comunicatul CM din 03.04.2014.
  3. Alegerea coordonatorului comisieiconsultative pentru semestrul al II-lea 2014 și propuneri de modificare a ROF al comisiei.
  4. Diverse.

 La ședință au confirmat participarea numai 10 de asociații direct sau prin mandat în termenul prevăzut de ROF, cu 24 ore înaintea ședinței numai 20 și după începerea ședinței … 40!,  pentru ca pe timpul ședinței să mai apară 3, DAR LA VOT SĂ FIE MAXIMUM 35!?!.

Nu s-au dorit dezbateri și informări la aceste probleme arzătoare de primele 2 puncte ale ordinii de zi, grație lipsei președintelui și a unui reprezentant oficial al CM la comisie după demisia din martie a dlui Coste St., deși membrii CM prezenți – vicepreședintele Z. Sustac, membrii A. Ciucă, I. Marin, G.G. Mihuț alternau mereu între calitățile de reprezentanți în comisie și de membru în CM,  spre nemulțumirea multor participanți. Obiectivul de bază al membrilor CM și marilor asociații cu membri în CM a fost obsesiv punctul 3, urmărind ocuparea funcției de coordonator în semestrul II de către reprezentanții UCMR și sateliților acesteia, dar și în interesul celorlalte. S-a trecut la votare atunci, sfidându-se  ordinea de zi acceptată și s-au prezentat drept candidați dl. Marin Pădeanu  din partea asociațiilor centrelor de mediere și dl. Constantin Ion (A. Mediere București –Ilfov).

Și-au exercitat votul 24 reprezentanți (din 35 sau chiar 43 câți trebuia!), rezultând 12 voturi pentru unul și tot 12 pentru celălalt candidat, până când, în loc să se repete votarea la acest balotaj cum a solicitat coordonatorul, s-a acceptat o soluție anormală și neonorabilă, prin care dl. Pintecan (ACM Cluj) a tranșat alegerea dlui Pădeanu cu votul său, pe care nu și-l exercitase până atunci, spunând că nu votează! Deci cu 13 voturi din 43 dl. Pădeanu, foarte reprezentativ, va coordona comisia următoarele 6 luni. S-a trecut și la votarea coordonatorului pe semestrul I/2015, pentru care a candidat dna Bustea Elena din partea UNMR și dl. Constantin Ion. Iarăși distracție și echilibristică, inițial secretara numărase 15-15 voturi, adică tot balotaj, numai că la verificarea votului și renumărare, s-a constatat alegerea dlui Constantin cu 16 voturi contra 14 pentru dna Bustea. La ambele voturi s-a văzut neseriozitate și interese gregare!

Celălalt obiectiv major al marilor asociații cu membri în CM a fost să se schimbe sistemul de vot în comisie, după o pretinsă reprezentativitate, când de aproape 4 ani se vota conform ROF în sistemul un reprezentant = 1 vot, pentru că participarea este voluntară, comisia nu ia decizii sau hotărâri valabile pentru CM sau activitatea corpului profesional, se asigura participarea și exprimarea opiniei de către orice asociație indiferent de mărime, constatându-se de fapt o prezență majoritară permanentă a reprezentanților celorlalte asociații. Această contrapondere la marile asociații care au dat de 6 ani membri în CM conducând contestabil, lamentabil și uneori abuziv destinele mediatorilor, fără a fi legal organul de conducere al acestora, era benefică, asigurându-se un echilibru de putere normal și necesar.

În plus, s-a recunoscut și de către membri ai CM că nu există o evidență clară a numărului real al membrilor asociațiilor, că este incorectă luarea în calcul numai a numărului de mediatori înscriși pe Tabloul de pe site-ul CM, că există mediatori membri ai mai multor asociații sau a niciuneia, în plus obligația la asociere din art. 24 din lege și din ROF al CM este neconstituțională, ca să nu mai spunem că, participanții la școlile de formare ale acelorași membri ai CM sunt obligați să se înscrie în respectivele asociații pentru ca să … fie autorizați mai ușor cu … sprijinul acelor formatori membri ai CM, astfel încât…   …Citeste mai departe despre Informare despre ședința comisiei consultative din 17.06.2014 (I)

 

sursa: mediereagalati.wordpress.com

Informare despre ședința comisiei consultative din 17.06.2014 (I) - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live