Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Medierea unei negocieri comerciale

Medierea unei negocieri comerciale
iulie 31
15:02 2014

Negocierea comerciala presupune discutarea pretului, termenelor, conditiilor unui nou contract de prestari servicii ori livrarii de bunuri dintre doua sau mai multe societati/companii.  Interventia mediatorului in negocierile dintre societati este des folosita in alte state, reprezentand si aducand un plus de succes considerabil partilor contractante.

Desi ne imaginam mediatorul ca fiind cel care intervine doar intr-un conflict explicit si manifest, posibilitatile de mediere sunt mult mai multe.  Mediatorul desi intervine in varii conflicte dintre persoane fizice ori juridice, interventia sa si oportunitatea interventiei nu survine doar in momentul de “lupta”a partilor intr-un anumit moment. Mediatorul nu intra in arena relatiilor dintre parti doar atunci cand intre acestea conflictul escaladeaza si ajunge pana la violente, uneori chiar fizice. Functia si rolul mediatorului devin aplicabile si in sfera preventiva a conflictului, cu atat mai benefice cu cat se restabilesc cadrele care evita conflictul.

Conflictul in care este chemat mediatorul trebuie privit lato sensu. Nu doar strict ca pe o lupta acerba, o batalie. In fapt intr-o batalie mediatorul nici nu poate interveni. Gravitatea conflictului nu ii permite; ar insemna o incaierare implicarea unui mediator intr-o astfel de lupta inca in desfasurare. Astfel mediatorul intervine ori cand lupta este pe cale sa inceapa, ori cand a inceput dar nu este intensa si permite inca dialogul,  ori cand lupta este pe terminate, si partile au consumat energia fizica-combativa, fiind in impasul unei solutii la diferend si pregatite cat de cat pentru discutii.

Mediatorul este chemat in orice tip de disputa. Orice neintelegere, orice diferend  poate face obiectul unei discutii la mediator, acesta fiind tertul neutru fata de situatie si interesele incidente, care da incredere partilor aflate intr-o anumita problema. Increderea in mediator se traduce ulterior medierii intr-un acord, intr-o intelegere echitabila pentru parti, atat timp cat a fost discutata si analizata cu deschidere de catre toate partile contractante, in mod onest si fara negocieri “pe sub masa”.

Medierea in negocierea comerciala pune in discutii clauzele contractuale, detalii despre partile contractante, informatii despre afacerile fiecaruia, despre perspectivele fiecarei parti care doreste sa se implice in noul contract. Evident mi se poate spune ca pentru acest lucru firmele au juristi si avocati bine  pregatiti pentru tranzactionarea contractului. Este foarte adevarat, dar mai adevarat este si faptul ca fiecare dintre acestia lupta si negociaza contractul in baza pozitiilor lor, neluand in considerare decat un maxim profit pentru compania pe care o reprezinta, in detrimentul companiei cu care negociaza. Din acest motiv multe negocieri intra in impas, si multe contracte nu se semneaza, datorita negocierilor de pozitie. Mai mult in negocierile directe fiecare parte implicata are suspiciunea unui adversar care vrea sa obtina mult mai mult, in detrimentul castigului sau, de aici adversitatea negociatorilor cu efect negativ in procesul de negociere. Prezenta unui tert neutru si echidistant echilibreaza raportul de forte si negocierea ar fi astfel una deschisa, libera, dand posibilitatea fiecarui participant sa isi exprime punctul de vedere, pozitia si propunerea in mod degajat si ferm.

Medierea negocierii comerciale propune partilor o negociere…   …Citeste mai departe despre Medierea unei negocieri comerciale

 

sursa: blog.mediatoru.ro

Medierea unei negocieri comerciale - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live