Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Noile Coduri sau Cuvantul lui Dumnezeu?

Noile Coduri sau Cuvantul lui Dumnezeu?
aprilie 29
02:02 2014

Pe langa solutiile din dosarele penale, unii dintre judecatori incearca, acolo unde este posibil, sa explice ca, indiferent de locul unde se afla, fiecare are datoria sa respecte legile si drepturile celor din jur. Si, dincolo de sustinerile detinutilor care vor in libertate, judecatorii au nevoie de mai multe dovezi de indreptare. Pe langa actele medicale si rapoartele date de penitenciare, in instanta sunt „judecate” si atitudinea condamnatilor, precum si dovezile de indreptare. „Ai o problema mare, de fond. Adica te duci sa ii dai unuia o gaura in teasta, pricepi? Nu e suficient ca ai spalat trei strachini si ai curatat doi cartofi”, i-a spus un judecator focsanean unui condamnat recalcitrant, care dorea in libertate.

Motto: „Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa si spera intr-o rasplata, atunci suntem, intr-adevar, o adunatura jalnica.” (Albert Einstein)

Instanta nu doar condamna sau mentine condamnari, ci si da lectii de viata detinutilor care isi platesc pacatele in penitenciar. Cel putin unii dintre judecatorii vranceni merg pe aceasta varianta, chiar daca nu de putine ori „auditoriul” nu este interesat de morala, ci vrea doar o pedeapsa mai blanda sau chiar liberarea din penitenciar.

Este drept ca, in fata dovezilor de indreptare depuse la dosare, judecatorii libereaza detinutii inainte de termen, fara a avea nici o garantie cum se vor comporta acestia in libertate. Mai ales in cazul celor condamnati pentru infractiuni ca omor, viol sau tentative la aceste infractiuni. Ca si o ultima incercare de a-i face pe detinuti sa constientizeze ce risca in caz de recidiva, unii magistrati apeleaza la adevarate lectii de morala in public, in cadrul sedintelor de judecata.

„De unde stim noi ca peste o saptamana, o luna, un an, nu ii iei viata cuiva? Pai ce hotarare am dat noi? De unde stii dumneata ca nu se mai intampla? Societatea functioneaza pe anumite principii, scrise si in Biblie. Fiecare om are dreptul la viata. La varsta dumitale nu mai poti cu usurinta sa iti stapanesti impulsivitatea.

Cum se poate ca intr-un moment din acesta sa iti vina sa omori un om? Asta vreau sa va fac sa pricepeti. Cel putin completul acesta nu are nici un interes sa va tina in penitenciar”, a subliniat judecatorul Mandica Badiu, presedintele sectiei penale a Judecatoriei Focsani. Atentionarile au vizat in special trei condamnati veniti in fata instantei cu cereri de liberare conditionata. Singurul care insa a parut de buna credinta in fata instantei, a fost un vasluian, condamnat in urma cu 11 ani la peste 20 de ani de inchisoare.

„Admite cererea de liberare conditionata formulata de petentul condamnat. In temeiul art. 59 C. pen., art. 60 C. pen. din Codul penal din 1969 cu aplicarea art. art. 5 din noul Cod Penal, dispune liberarea conditionata a condamnatului Radasanu Dumitru din pedeapsa de 21 ani inchisoare, aplicata prin s.p. nr. 2961/2003, pronuntata de Judecatoria Vaslui. Atrage atentia condamnatului asupra posibilitatii revocarii liberarii conditionate in situatia in care savarseste o alta infractiune inauntrul restului neexecutat. Cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului, urmand ca onorariul in suma de 100 de lei pentru aparatorul desemnat din oficiu sa fie avansat din fondul Ministerului Justitiei”, se arata in minuta Judecatoriei Focsani.

sursa: avocatura.com

Noile Coduri sau Cuvantul lui Dumnezeu? - overview
4
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live