Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Noul Cod de Procedura Civila explicat de judecatoarea Livia Debu

Noul Cod de Procedura Civila explicat de judecatoarea Livia Debu
iulie 06
20:36 2014

Judecatorii de la Judecatoria Fagaras ca de altfel toti magistratii din tara au nu una, ci doua carti de capatai dupa care judeca procesele civile. S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce la 15 februarie a.c. a intrat in vigoare Noul Cod de Procedura Civila. Acesta este folosit insa numai la judecarea cauzelor introduse dupa aceasta data, in vreme ce vechiul Cod de Procedura Civila al Romaniei continua sa fie rasfoit in salile de judecata, deoarece litigiile incepute sub imperiul lui se vor finaliza dupa vechile reglementari.

Prin urmare judecatorii trebuie sa schimbe codul in functie de fiecare cauza in parte si sa judece cand dupa actul din 2013, cand dupa actul din 1865 din vremea lui Cuza.

Pentru necunoscatori – „clientii” instantelor de judecata – codurile nu sunt cu mult mai diferite decat ar fi pentru vorbitorii de limba romana doua manuale in germana, insa pentru judecatori fiecare rand in parte are o semnificatie stricta. Diferentele intre cele doua acte normative sunt multe, dar pentru cititorii ziarului Buna Ziua Fagaras judecatoarea Livia Debu le va explica pe cele mai importante dintre ele. Purtatorul de cuvant al instantei fagarasene, Livia Debu, este judecator de 17 ani. Nu numai ca pe vechiul cod il stie pe de rost dupa sutele de cauze in care a pronuntat sentinte, dar l-a asimilat aproape total si pe cel nou, intrat in vigoare cu trei saptamani in urma.

Judecatoriei i se ia din competenta

Unele dintre cele mai importante modificari pe care le aduce NCPC se regasesc in materia competentei. Daca pana acum mai toate procesele civile isi incepeau cursul la judecatorii, acum cele mai multe vor incepe la tribunal.

 „Ca regula competenta judecarii cererilor in prima instanta revine tribunalului, iar pentru judecatorie sunt prevazute expres cererile care se judeca de catre aceasta. Ele sunt in linii mari aceleasi care se judeca si in prezent, dar cu precizarea ca pentru cererile evaluabile in bani valoarea trebuie sa fie pana la 200.000 lei inclusiv, pentru a fi atrasa competenta judecatoriei,” precizeaza judecatoarea.

Cu alte cuvinte, un reclamant fagarasean, care vrea sa solicite pe calea instantei un bun evaluat la o suma mai mare sau sa oblige un parat la plata unei sume ce depaseste 200.000 lei, nu are ce sa caute la Judecatoria Fagaras, pentru ca litigiul este de competenta Tribunalului Brasov. In vechea reglementare pragul pana la care judeca judecatoria era de 500.000 lei.

Citatia vine pe… e-mail

Modificari mari exista si in ceea ce priveste citarea partilor si comunicarea actelor de procedura, „care se comunica in plic inchis la care se alatura dovada de inmanare. Se poate face citarea direct intre avocati sau consilieri juridici atunci cand partile sunt reprezentate de acestia. De asemenea, se poate face la cererea partilor interesate si pe cheltuiala lor citarea si prin executorii judecatoresti sau prin telefax ori posta electronica, daca sunt indicate date necesare in acest scop”, spune Livia Debu.

Judecatorul estimeaza durata procesului

Daca pana acum cand era deschisa o actiune civila reclamantul era instiintat si cand se va judeca primul termen, acum insa, inainte de a fi fixat primul termen, instanta va instiinta partea adversa, iar termenul va fi fixat numai dupa ce se depune intampinarea partii adverse. „Inainte de fixarea primului termen de judecata, cererea parcurge o procedura prealabila, in sensul ca se comunica paratului care are termen de 25 de zile pentru a depune intampinare. Daca se depune intampinare, ea se comunica si reclamantului care la randul lui poate depune raspuns la intampinare si abia apoi in termen de 3 zile se fixeaza primul termen de judecata. La primul termen, tot ca un element de noutate, judecatorul va trebui sa estimeze durata procesului.”

In general judecatorii stiu cat dureaza un proces pe o anumita speta si in baza documentelor pot face o estimare care oricum poate fi ulterior rectificata. Aspectul pozitiv este ca partile sunt informate ca de exemplu procesul dureaza cam trei luni si ca nu poate fi tergiversat.

Procesele judecate numai pe fond si apel

O alta modificare adusa de noul cod este si faptul ca majoritatea proceselor civile se vor judeca in doua faze –  fond si apel. Astfel daca un proces este judecat pe fond la judecatorie, el se va termina in apel la tribunal, in general fara posibilitatea de recurs la Curtea de Apel. „In ce priveste calea de atac, aceasta este apelul, iar termenul de apel este de 30 de zile, pana acum fiind de 15 zile,” mai spune Debu. Recursul ramane o cale extraordinara de atac, deschisa pentru probleme de drept, respectiv pentru a se asigura corecta interpretare a legii de catre instante, in principal in cazul litigiilor al caror obiect depaseste o anumita valoare – 1.000.000 lei.

Chiar si fara avocat…

Cu minime cunostinte de drept, chiar si in absenta lor, orice fagarasean poate deschide un proces fara sa-si angajeze aparator. Legiuitorul a introdus o procedura simplificata de lucru in cazul cererilor cu valoare redusa. Judecatoarea Debu spune ca se aplica in cazul litigiilor in care valoarea bunurilor nu depaseste 10.000 lei, cu cateva exceptii: nu se aplica in materie fiscala, vamala, administrativa, in materie de mostenire, dreptul muncii etc.

Practic, s-a introdus un formular (care este o veritabila cerere de chemare in judecata), care se gaseste la Registratura instantei, fiind aprobat de Ministerul Justitiei. Reclamantul completeaza acel formular cu rol de cerere de chemare in judecata, il depune la instanta, iar Judecatoria il trimite prin posta paratului impreuna cu un formular de raspuns. Apoi, instanta va fixa un termen pentru judecarea cauzei, cauza care se va desfasura in totalitatea ei in asa numita Camera de Consiliu, fara prezenta publicului. Reclamantul nu mai are nevoie de avocat sa deschida litigiul datorita acestei proceduri simplificate.

Aproape 5.000 de procese intr-un an

Cei 9 judecatori ai instantei fagarasene au avut anul trecut pe rol 4.808 procese, cele mai multe dintre ele (4.466) fiind civile. De la inceputul anului si pana acum au fost introduse alte aproape 2.000 de cereri de chemare in judecata, iar daca se va continua in acelasi ritm pe tot anul, pana la finele lui 2013 numarul cauzelor ar trebui sa fie de trei ori mai mare decat in anul precedent.

Sunt 31 de oameni care lucreaza in Judecatoria Fagaras si care iau prin maini miile de dosare depuse: 9 judecatori, 14 grefieri de sedinta, 4 grefieri arhivari, 1 agent procedural, 2 aprozi si un sofer.

sursa: magistrati.ro

Noul Cod de Procedura Civila explicat de judecatoarea Livia Debu - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live