Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Procurorul general: Noul Cod penal este mult mai dur decat vechiul cod

Procurorul general: Noul Cod penal este mult mai dur decat vechiul cod
februarie 10
10:42 2014

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, sustine ca desi in spatiul public s-a spus ca noul Cod penal este „raiul infractorilor”, acesta este „mult mai dur” decat vechiul cod, chiar daca pedepsele sunt mai mici. Totodata, el a adaugat ca noile coduri vin cu strategii europene.

Aparent, putem spune, cu privire la mai multe institutii, ca ne-ar putea produce probleme, dar trebuie sa nu uitam – si doresc ca si dumneavoastra sa nu uitati acest lucru – ca aceste coduri vin cu noi strategii si aceste coduri vin cu strategii si viziuni europene. Colegii nostri care au lucrat la aceste coduri de-a lungul timpului nu au inventat ei institutii, au studiat ce se intampla in statele Uniunii Europene si incercam sa ne adaptam si noi la ce este in Europa. Daca noua ne place sa mergem la Paris sau la Viena, trebuie sa ajungem ca si justitia sa fie ca la Paris si ca la Viena„, a spus Tiberiu Nitu, la finalul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Mediafax.

De asemenea, procurorul general al Romaniei a subliniat ca vor fi gasite instrumente si masuri prin care sa se atinga scopul unei sanctiuni cu privire la o fapta prevazuta de legea penala.

Nu trebuie sa fim inchistati sau sa ne sperie noul. (…) Am tot auzit in spatiul public: «Noul cod, raiul infractorilor». Nu este asa. Am publicat si pe site-ul Ministerului Public o nota de studiu prin care demonstram cu argumente juridice ca nu este asa. Noul cod, la o analiza extrem de atenta, este mult mai dur decat vechiul cod, chiar daca pedepsele sunt mai mici„, a spus procurorul sef al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, adaugand ca sunt cateva elemente care sunt strans legate intre ele, care duc la aceasta concluzie.

In caz de concurs si de recidiva, esti obligat ca judecator sa dispui spor, ceea ce pana acum nu exista. Sa nu uitam ca sunt cauze de intrerupere mult mai multe. Practic, orice act faci, intrerupe cursul prescriptiei. Inainte, doar daca faceai acte ce trebuiau comunicate invinuitului, intrerupeau cursul prescriptiei. Sa facem o analiza stiintifica a acestor coduri si vom vedea ca ele sunt coduri europene, ca sunt coduri care pot fi aplicate. Bineinteles, exista anumite neclaritati„, a conchis Tiberiu Nitu.

Intrarea in vigoare la 1 februarie a celor doua coduri – penal si de procedura penala – a starnit reactii ale societatii civile si ale mai multor institutii, inclusiv ale Presedintiei. Printre reglementarile criticate in spatiul public se numara si cea legata de interceptari, care, spun unele voci, nu le-ar mai da procurorilor posibilitatea sa asculte telefoanele persoanelor asupra carora ar exista suspiciuni, fara ca acestea din urma sa fie instiintate.

Guvernul a aprobat, miercuri, sase acte normative care, potrivit Ministerului Justitiei, vor asigura resursele umane si legislative pentru implementarea codurilor, fiind vorba, printre altele, de un plus de cateva sute de posturi de magistrati si grefieri, prin marirea schemelor de personal.

Ministerul Justitiei a precizat intr-un comunicat de presa ca in materie penala si procesual-penala, „modificarile legislative propuse au in vedere necesitatea eliminarii unor inadvertente si clarificarii unor proceduri si fac obiectul a doua demersuri legislative separate„.

sursa: avocatura.com

Procurorul general: Noul Cod penal este mult mai dur decat vechiul cod - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live