Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Recunoașterea documentelor publice in UE

Recunoașterea documentelor publice in UE
ianuarie 31
14:06 2014

Certificatele de naștere vor fi reconoscute mai ușor în UE. Libera circulație a persoanelor și companiilor este unul din drepturile de bază în UE. Uneori, însă, aceasta nu este ușor de obținut. Deși nu mai există cerințe pentru stabilirea autenticității pașapoartelor, nu același este cazul altor documente publice, precum certificatele de naștere și de căsătorie. Pentru facilitarea liberei circulații și reducerea birocrației, marți, 4 februarie, eurodeputații vor vota un nou regulament pentru simplificarea recunoașterii anumitor documente publice în UE.

Pentru simplificarea mobilității muncitorilor și studenților, noile reguli vor elimina o parte din formalitățile existente, care înseamnă de multe ori bani și timp. Vor fi mai ușoare, de exemplu, recunoașterea unui certificat de naștere, căsătoriile, înregistrarea unei case sau a unei companii. Noile reguli includ:

  • scutirea documentelor publice de legalizare sau apostilare
  • acceptarea copiilor și traducerilor necertificate
  • stabilirea unor norme europene pentru documente, ce vor elimina necesitatea traducerii
  • ameliorarea cooperării administrative între state pentru verificarea autenticității documentelor.

Simplificarea se referă la documentele oficiale eliberate de autoritățile din statele membre și având valoare probantă formală în ceea ce privește, printre altele, nașterea, decesul, numele, căsătoria, parteneriatul înregistrat, filiația, adopția, reședința, cetățenia, naționalitatea, bunurile imobile, statutul juridic și reprezentarea unei societăți sau a unei alte întreprinderi, drepturile de proprietate intelectuală și absența cazierului judiciar. Documentele întocmite de persoane private și documentele eliberate de autoritățile statelor terțe sunt excluse din domeniul de aplicare al propunerii.

Regulile aduc o schimbare importantă față de situația actuală, în care cetățenii și companiile trebuie să dovedească autenticitatea documentelor prin certificarea copiilor și a traducerilor, care de multe ori nu sunt valabile decât dacă traducătorul autorizat este rezident al țării care cere documentul.

Raportul parlamentar este întocmit de Bernhard Rapkay (S&D, Germania) și a fost votat în comisia pentru afaceri juridice pe 17 decembrie 2013.

REF. : 20140129STO34173

sursa: europarl.europa.eu

Recunoașterea documentelor publice in UE - overview
4
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live