Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

Revizuire constituţională în perioadă de criză

Revizuire constituţională în perioadă de criză
ianuarie 15
23:14 2014

Autor: Prof. univ. dr. Mircea DUȚU

Într-un articol recent, publicat în revista franceză „Constitutions” (aprilie-iunie 2013) şi intitulat sugestiv Criza economică şi criza constituţională în Europa, profesorul spaniol Belaguer Callezon susţine că impasul economico-financiar major pe care îl cunoaşte lumea în ultimii ani pune la grea încercare şi soliditatea sistemelor constituţionale naţionale, precum şi normele fundamentale ale Uniunii Europene, iar răspunsul oferit până acum se dovedeşte a fi global inadecvat, atât la nivel unional-european, cât şi la cel al fiecăruia dintre cele 27 state membre ale Uniunii. El vorbeşte chiar de un declin al dreptului constituţional, accentuat în primii ani ai secolului în curs, în special post-2008 odată cu izbucnirea crizei economice, care trebuie înţeleasă şi ca una a funcţiilor istorice ale Constituţiei, care nu se mai dezvoltă exclusiv în cadrul statului naţional, ci se proiectează şi asupra diversităţii spaţiilor constituţionale, infra şi supra statale. Referitor la situaţia UE criza e generată de un model de integrare care împiedică dezvoltarea funcţiilor istorice ale dreptului constituţional, făcând astfel dificilă formarea şi afirmarea unei identităţi constituţionale europene. Dimpotrivă, în cadrul statal puternica identitate constituţională nu mai corespunde transformărilor rezultate din procesul de integrare supranaţională, în contextul globalizării. Am fi, aşadar, în prezenţa unei supradimensionări a nivelului constituţional statal în raport cu cel supranaţional, care se explică mai ales prin motive de evoluţie istorică. Responsabilitatea politică şi mecanismele constituţionale de control se concretizează la nivel statal, chiar dacă un mare număr din vechile competenţe statale sunt astăzi transferate instanţelor supranaţionale.

În plan supranaţional spaţiul public apare ca subdimensionat, din aceeaşi perspectivă a controlului constituţional al puterilor publice europene, ceea ce facilitează apariţia situaţiilor precum cele care afectează Portugalia, Spania, Grecia sau Italia, după acest annus horribilispentru dreptul constituţional, cum a fost calificat 2011! De aceea, ar apărea drept necesară redimensionarea spaţiilor politice în sensul ajustării lor la realitatea proceselor de putere pe care le exprimă. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât astăzi, absenţa consistenţei democratice a spaţiului public european a generat incapacitatea pentru cetăţenii naţionali de a se opune deciziilor care sunt adoptate la nivel unional-european şi sunt impuse statelor membre. Acestea ajung să limiteze ordinea constituţională internă şi democraţia pluralistă, până la a pune serios în discuţie continuitatea pactelor constituţionale intervenite în statele naţionale, fondate pe principiul statului social şi pe intervenţia publică în economie. Confruntate cu presiunile reieşite din procesul de mondializare, instanţele suprastatale europene au eşuat astfel în misiunea lor de a proteja statele membre în contextul obligaţiilor inerente proiectului european comun.

După şi sub semnul acestor consideraţii privind criza constituţională europeană din ultimii cinci ani se cuvine să privim şi preocuparea românească de a revizui, pentru a doua oară legea fundamentală a ţării din 8 decembrie 1991.

Trecând peste speculaţiile ce se pot face asupra momentului şi condiţiilor în care aceasta ar putea surveni, am considerat că se cuvine marcat pasul elaborării proiectului legii de revizuire, efectuat de comisia specială instituită în acest scop.

Trebuie spus, dintru început că modificările şi completările constituţionale astfel preconizate nu rezultă din preocupări majore precum cele mai sus evocate, ci din simple fierberi politice interne, greu de surprins şi exprimat în termenii unei normalităţi constituţionale. Într-adevăr, este de observat că multe din „noutăţile” proferate nu erau absolut necesare, se puteau asigura pe cale jurisprudenţială ori puteau fi promovate în contextul altor abordări.

Chiar dacă aflată numai la stadiul de tentativă şi cu un final imprevizibil, deschis preconizata revizuire în curs prezintă un interes doctrinar evident, fapt pentru care i-am consacrat dosarul tematic al numărului de faţă.

El se întregeşte cu subiecte interesante ale rubricilor tradiţionale, dintre care remarcăm pe cele aferente Meridianelor ori Istoriei juridice.

Articol publicat în revista Pandectele Române nr. 12/2013.

 

sursa: http://www.wolterskluwer.ro/info/articole/revizuire-constitutionala-in-perioada-de-criza/

Revizuire constituţională în perioadă de criză - overview
4
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live