Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Articole

 Breaking News

Standarde europene in medierea penala din Romania

Standarde europene in medierea penala din Romania
iunie 20
21:16 2015

Autor: Dorin Ilie     Medierea penala in Romania este posibila in baza articolelor 67-70 din Legea Medierii nr. 192/2006, articole care compun Sectiunea a II-a, Cap. 6 din Lege, sectiune intitulata ”Dispozitii speciale privind medierea in cauzele penale”. De asemenea, art. 16, art. 81 si art. 83 din Noul Cod de procedura penala stipuleaza dreptul la un mediator pentru inculpat si persoana vatamata, precum si efectele procesual penale ale unui acord de mediere penala. DIRECTIVA 2012/29/UE a Parlamentului European si a Consiliului reglementeaza cadrul medierii penale ca procedura de justitie reparatorie, stipuland cateva linii directoare pentru practicienii medierii penale, dar si pentru state in ceea ce priveste incurajarea medierii penale si promovarea politicilor pentru implementarea justitiei reparatorii, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza.

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si Noului Cod de Procedura Penala, medierea penala capata o nota distincta si efectiva, atat prin largirea perspectivei medierii penale – aceasta putand fi posibila oriunde exista un prejudiciu cauzat unei persoane fizice sau juridice -, cat si prin stipularea in mod expres a efectelor unui acord de mediere in aceste cazuri. 

Privitor la confuzia impacarii cu medierea penala ca institutii procesual penale, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat prin Decizia nr. 9/2015 ca medierea penala este o institutie procesual penala diferita de institutia impacarii, avand conditii de desfasurare si proceduri distincte, asemanandu-se doar ca efect procesual in unele cauze penale.

Ce urmareste medierea penala este, cu prioritate, repararea prejudiciului ori raului produs de o infractiune, in cele mai bune conditii. Prejudiciul ori raul produs de o infractiune este suferit de persoana vatamata. Daca pe legislatiile penale anterioare persoana vatamata nu avea un cuvant greu de spus, fiind doar cea care sesiza fapta penala organelor judiciare, deseori fiind tinuta in umbra procesului penal si nerecuperandu-si prejudiciile cauzate de faptele penale, in noua legislatie, persoana vatamata este in centrul procedurilor penale, prin instrumentul medierii pus la dispozitia ei si a faptuitorului.

Persoana vatamata este repusa in drepturile ei procesuale prin medierea penala. Ne referim la drepturile ei procesuale raportate la recuperarea prejudiciului cauzat de fapta, singurul interes major al victimei. Desi unele persoane vatamate doresc sa fie active si in procedurile penale pentru tragerea la raspundere penala a faptuitorului – ca interes principal -, in practica, marea majoritate a persoanelor vatamate au ca interes principal recuperarea prejudiciilor cauzate de faptele penale. Cu alte cuvinte, nu ma pot gandi ca inculpatul x va lua 7 ani de puscarie atata vreme cat eu – persoana vatamata – am de recuperat 30.000 de euro de la el, bani cu care am fost inselat. Vreau cu precadere banii inapoi. Orice persoana vatamata gandeste asa, indiferent de situatia procesuala ori materiala a inculpatului. Daca merge la inchisoare, se prea poate sa nu aiba nimic pe numele lui si eu raman cu prejudiciul nerecuperat, cu o sentinta definitiva si executorie, platesc onorarii avocatiale, expertize, cheltuieli legate de executarea silita si nu am ce executa (de cele mai multe ori, condamnatii nu au bunuri executabile care sa indestuleze prejudiciul). Asadar, costul cu durata procesului, costul cu bani pentru avocati ori expertize, costul cu executarea si toate costurile emotionale aferente aduc victima in stadiul de neputinta. Spre deosebire de procesul penal, costurile financiare ale medierii penale pentru persoana vatamata sunt minimale, deoarece plata medierii se face cu precadere de catre inculpat.

Medierea penala focuseaza in principal aici, in recuperarea prejudiciilor cauzate de infractiuni, in cele mai bune conditii si cu cele mai mici costuri.

Ce inseamna aceste bune conditii de reparare a prejudiciilor (includem aici si prejudiciile materiale, dar si daunele morale) cauzate de faptele penale? Cele mai bune conditii de recuperare de catre persoana vatamata a prejudiciului s-ar raporta la timpul si resursele afectate recuperarii prejudiciului. Cele mai bune conditii ar fi acelea in care persoana vatamata sa isi recupereze cat mai repede si cu costuri financiare si emotionale cat mai reduse prejudiciul cauzat, pentru a suferi cat mai putin de pe urma faptei. Cele mai rele conditii ar fi ca persoana vatamata sa isi recupereze cat mai tarziu de la data comiterii faptei prejudiciile cauzate, cu costuri mari legate de timp, bani si stres, ori cea mai sumbra varianta, sa nu isi recupereze niciodata prejudiciile. Din pacate, sunt numeroase cazurile in care persoanele vatamate isi recupereaza in rele conditii prejudiciile ori nu si le recupereaza niciodata. Medierea penala vine sa schimbe aceasta paradigma.

Medierea penala vine si ofera un cadru de reparare a prejudiciului in cele mai bune conditii. Acest lucru inseamna ca timpul in care se desfasoara medierea penala este foarte scurt raportat la durata unui proces judiciar final (in care sentinta penala este definitiva si executorie in privinta prejudiciului). Un proces de mediere penala poate dura de la cateva ore pana la cateva saptamani/luni, depinzand de vointa partilor din conflict (inculpat si persoana vatamata), dar si de complexitatea conflictului.

Principiile medierii penale sunt: neutralitatea si impartialitatea mediatorului, liberul consimtamant al inculpatului si persoanei vatamate pentru desfasurarea discutiilor, principiul confidentialitatii procesului si principiul independentei mediatorului fata de procedurile judiciar penale. Medierea are loc in paralel cu procesul judiciar si procesul de mediere nu interfereaza cu procesul judiciar penal. Doar la finalul medierii penale, mediatorul este obligat, in baza art. 70 din Legea Medierii, sa transmita organelor judiciare rezultatul medierii, consemnat in Procesul-Verbal de finalizare (inchidere) a medierii, si Acordul de mediere in cazul in care rezultatul medierii este o intelegere la conflict.

In medierea penala avem principii aplicabile mediatorului – impartialitate, neutralitate, confidentialitate, independenta in activitatea sa – si principii aplicabile pozitiei partilor din mediere, si anume: confidentialitate si libera lor determinare in desfasurarea procesului. Aceste principii se gasesc si in Directiva 2012/29/UE, fiind in interesul si spre protectia persoanei vatamate.

Autodeterminarea partilor pentru medierea penala este pilonul central al procedurii. Fara determinarea partilor, benevola si liber consimtita, nu putem vorbi de medierea penala. Art. 67 alin. (3) din Legea Medierii dispune ca: ”partile si subiectii procesuali nu pot fi constransi sa accepte procedura medierii”. Aceste elemente se refera la aspectele volitive in faza de initiere a medierii, dar si pe tot parcursul medierii penale, partile putand oricand sa isi retraga consimtamantul de a isi media problema, chiar nemotivat, mediatorul fiind obligat sa inchida procedura de mediere la solicitarea ambelor parti sau doar a unei parti. Asadar, daca inculpatul sau persoana vatamata nu mai consimt in ceea ce priveste actul de mediere, mediatorul finalizeaza procedura de mediere in acel moment, prin redactarea si eliberarea unui Proces-Verbal in care mentioneaza ca la data respectiva medierea s-a inchis. Ulterior insa, partile isi pot da consimtamantul pentru o noua mediere, initiind din nou procedura si stabilind din nou legatura comunicationala privind repararea prejudiciului la acelasi mediator sau la un alt mediator. Renuntarea la mediere si, ulterior, initierea unei alte medieri trebuie facute de partile din conflict – inclupat si/sau persoana vatamata – de asa natura incat sa nu intruneasca elementele constitutive faptei de abuz de drept.

In ceea ce priveste standardele impuse de Directiva 2012/29/UE privind protectia persoanelor vatamate si ajutorarea acestora, justitia reparatorie, incluzand medierea penala, nu trebuie sa urmareasca tergiversarea procedurilor judiciare, sicanarea persoanei vatamate ori revictimizarea acesteia. Medierea penala trebuie sa aiba ca scop inlaturarea pe cat posibil a efectelor negative produse de fapta penala.

Articolul 12 din respectiva Directiva:

Dreptul la garantii in contextul serviciilor de justitie reparatorie

(1) Statele membre iau masuri care garanteaza protectia victimei impotriva victimizarii secundare si repetate, precum si a intimidarii si razbunarii, care sa se aplice atunci cand se recurge la orice serviciu de justitie reparatorie. Astfel de masuri garanteaza victimelor care opteaza sa participe in procesul de justitie reparatorie ca beneficiaza, la cerere, de acces la servicii de justitie reparatorie sigure si competente, cu respectarea cel putin a urmatoarelor conditii:
(a) se recurge la servicii de justitie reparatorie daca acestea sunt in interesul victimei, in functie de consideratiile privind siguranta si cu acordul liber si in cunostinta de cauza al acesteia, care poate fi retras in orice moment;
(b) inainte de a accepta sa participe in procesul de justitie reparatorie, victima primeste informatii complete si obiective cu privire la proceduri si la eventualele rezultatele ale acestora, precum si informatii cu privire la procedurile de supraveghere a punerii in aplicare a oricarui acord;

(c) autorul infractiunii a recunoscut faptele de baza ale cauzei;

(d) orice acord este incheiat in mod voluntar si poate fi luat in considerare in cadrul oricaror proceduri penale ulterioare;
(e) discutiile din cadrul procedurilor de justitie reparatorie care nu au loc in public sunt confidentiale si nu sunt divulgate ulterior, cu exceptia cazului in care partile isi dau acordul in acest sens sau daca acest lucru se prevede in dreptul intern, avand in vedere interesul public prevalent.

(2) Statele membre faciliteaza trimiterea cauzelor, daca este cazul, catre serviciile de justitie reparatorie, inclusiv prin stabilirea de proceduri sau orientari cu privire la conditiile unei astfel de trimiteri.”

De asemenea, Directiva prevede dreptul persoanei vatamate de a avea asistenta juridica ori asistenta din partea unei persoane apropiate in cadrul medierii. Legislatia din Romania este in perfect acord cu cerintele Directivei, creand in sarcina mediatorului obligatia de a aduce la cunostinta inculpatului si a persoanei vatamate dreptul de a fi asistati juridic pe parcursul medierii, dar si dreptul de a fi asistati de persoane apropiate. Deseori, in practica medierii penale, persoanele vatamate sunt asistate ori de avocati ori de una din rude (sot, fiu, nepot etc). Mediatorul este obligat sa mentioneze in Procesul-Verbal de inchidere a medierii cele referitoare la asistarea persoanei vatamate ori a inculpatului in mediere, stipuland exact faptul ca aceste persoane au fost sau nu au fost asistate de avocat ori alte persoane, si numele si calitatea persoanei care a asistat la mediere, cu respectarea legii (legitimarea persoanei respective si aducerea la cunostinta acesteia a regulilor si principiilor medierii).

Cat priveste contactul persoanei vatamate cu inculpatul, Directiva prevede ca in anumite cauze – avand in vedere nevoile specifice ale unor tipuri de victime – se va evita pe cat posibil o mediere directa – sedinte comune de discutii ale mediatorului cu persoana vatamata si inculpatul. In medierea penala, asa cum este legiferata si practicata in Romania, contactul direct dintre aceste persoane este evitat prin tertul neutru si impartial – mediatorul, care devine o portavoce a pozitiilor si sustinerilor fiecarei parti in fata celeilalte, procesul de mediere avand loc la date/ore si locatii diferite pentru cei doi, ca acestia sa nu interactioneze. Acest lucru se intampla fie datorita unor motive obiective (de exemplu, inculpatul este in arest preventiv, ori este plecat in strainatate), fie datorita unor motive subiective la solicitarea uneia dintre parti sau la initiativa mediatorului (persoana vatamata este vulnerabila unui soc emotional, persoana vatamata nu vrea o intalnire cu inculpatul, mediatorul sesizeaza dorinte ori intentii de sicanare din partea inculpatului)…   …Citeste mai departe despre Standarde europene în medierea penală din Romania

Standarde europene in medierea penala din Romania - overview
5
0 Very Poor
Share

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

Abonati-va la newsletter


RADU AURELIAN – BIROU DE MEDIATOR

ANGHELI CATALIN – BIROU DE MEDIATOR

Mediere Online Romania - Medierea, alternativa la justitie - Informatii despre o alternativa viabila la justitie. Informatii pentru profesionistii in mediere. Stiri, articole, evenimente, cursuri, tipuri de litigii...

Mediere Romania

Curs valutar live