Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

 Iacob Anca

Iacob Anca  Iacob Anca
Sediul profesional principal: Str. Soveja, nr.53, bl. I4, sc. C, ap. 22, Constanţa, jud. Constanţa
Pregatire în mediere: Asociaţia Centrul de Mediere Craiova
Anul absolvirii: 2009
Anul începerii activității practice: 2009
Data autorizării: 7 Noiembrie 2009
Data emiterii hotărârii: 7 Noiembrie 2009
Limbi străine:
Domeniul de specializare: Orice tip de dispută
Organizaţii în care este membru: Asociaţia Centrul de Mediere Constanţa
Forma de exercitare: Anca Iacob – Birou de mediator.
Cauze de suspendare:
Contact:
telefon fix:
telefon mobil: 0721.207.575
email: ancaiacob30@gmail.com
fax:
web:

 

Echipa Echipa

.

U.C.M.R. propune tuturor mediatorilor din Romania aceasta echipa functionala manageriala pentru alegerile la Consiliul de Mediere din anul 2015, avand convingerea ca experienta practica individuala a mediatorilor din echipa si experienta manageriala colectiva, acumulata in cadrul numeroaselor proiecte ale federatiei nationale U.C.M.R., sunt cerintele de baza pentru un viitor Consiliu de Mediere functional.

Medierea trebuie sa beneficieze de un viitor Consiliu de Mediere functional, compus din mediatori practicanti, care sa cunoasca problemele efective de zi cu zi ale birourilor de mediatori, alaturi de capacitatea esentiala de a lucra intr-o echipa manageriala functionala, pentru a putea concepe si, mai ales, duce la indeplinire un plan de revenire si consolidare a intregii profesii.

Echipa U.C.M.R. defineste ca obiective ale profesiei:

- Promovarea proiectului de lege intocmit de U.C.M.R. din anul 2014 si care prevede: obligativitatea incercarii de mediere; acordul de mediere – valoare executorie; calitatea formarii mediatorilor prin examen unic de intrare in profesie; stagiu/mentorat; examen unic de definitivat.

- Organizarea profesiei la nivel de judet, corpul profesional judetean.

- Promovarea nationala a medierii ca profesie non- juridica, independenta

Va invitam sa cunoasteti activitatea si proiectele derulate constant de echipa U.C.M.R. pana in prezent aici: www.ucmro.ro.

Iti multumim noi, Mugur Mitroi, Anca Iacob, Lucian Enache, Gabriela Ichim, Victoria Graur, Stef Stefan, Marina Ioana Alexandru, Ana Maria Tuluc, Rodica Cociu Anghel.

Doar in echipa se pot lua decizii! Voteaza echipa U.C.M.R.!

.

.

Declaratie de intentie

 

Subsemnata IACOB ANCA, prin prezenta imi declar intentia de a candida la demnitatea de membru in Consiliul de Mediere.

Urmatorul mandat al Consiliului de Mediere este important pentru profesionisti dat fiind faptul ca toti dorim o restructurare fundamentala a profesiei si cladirea acesteia pe o baza noua si rezistenta.

Obiectivele pe care mi le propun sunt:

  • Promovarea proiectului de lege (intocmit de U.C.M.R. din anul 2014) care prevede: introducerea obligativitatii incercarii de mediere; acordul de mediere – valoare executorie; cresterea calitatii formarii mediatorilor prin examen unic de intrare in profesie; stagiu/mentorat; examen unic de definitivat.
  • Organizarea profesiei la nivel de judet, corpul profesional judetean.
  • Promovarea nationala a medierii ca profesie non-juridica, independenta

Astfel, in locul actualului Consiliu de Mediere va aparea Uniunea Corpului Profesional al Mediatorilor din Romania – U.C.P.M.R., care va fi compusa din entitatile cu personalitate juridica proprie in fiecare unitate administrativ teritoriala a tarii (Corpul Profesional Judetean al Mediatorilor – C.P.J.M.). Toti mediatorii vor avea cum sa participe la activitatea decizionala si la organizarea corpurilor de mediere judetene. Mediatorii, reuniti in Adunarea Generala Judeteana si Congresul National al Mediatorilor, vor putea alege structurile de conducere judetene si nationale.

Organizarea profesiei in fiecare judet inseamna sa asiguram un corp profesional cu identitate proprie, care va beneficia de un Statut adoptat de mediatorii insisi, in cadrul Congresului National.

Proiectul de lege pe care il sustin prevede incercarea solutionarii unor litigii prin procedura medierii ca o conditie prealabila introducerii actiunii la instantele competente – respectiv litigiile mentionate la art. 60 indice 1 din legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea si organizarea profesiei de mediator. Propunerea legislativa instituie o sanctiune menita sa responsabilizeze cetatenii si anume: partea chemata la mediere care nu raspunde in mod expres invitatiei sau nu se prezintă de doua ori la rând la datele fixate pentru incercarea solutionorii prin mediere a litigiului, in termen de 15 zile calendaristice de la comunicare, este obligata la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de solutionarea conflictului de catre instanta competenta, chiar daca a obtinut o sentinta favorabila.

Proiectul de lege pe care il sustin urmareste de asemenea creșterea nivelului pregătirii profesionale a mediatorilor – conditie imperioasa pentru recredibilizarea profesiei, prin introducerea unui examen unic de admitere in profesie, a unui stagiu sub indrumare unui mediator definitiv – mentorul, urmat de examenul unic de definitivat in profesie, in conditiile legii si ale standardului de formare a mediatorului.

O alta cale de a relansa medierea este de a da eficacitate acordului de mediere: o data incheiat de un mediator, acordul de mediere nu trebuie sa mai depinda nici de „autentificarea” unui notar si nici de „consfintirea” unei instante de judecata. Acest deziderat, care ar creste exponential increderea partilor in procedura medierii, se poate realiza prin legiferarea conditiilor in care acordul de mediere sa aiba valoare executorie, fara a afecta insasi esenta medierii ca procedura voluntara si non-juridica.

Apreciez necesitatea unui plan national de promovare nationala a medierii, in toate zonele sociale si in mod constant, astfel incat publicul larg si institutiile publice sa ia cunostinta de avantajele deosebite ale procedurii – similar cu activitatile pe care le-am derulat pana in prezent in cadrul U.C.M.R. Activitatea pe plan national se impune a fi dublata de o larga activitate pe plan international, pentru cunoasterea si alinierea la practicile internationale si conectarea la informatii de bune practici.

Consecvent unui principiu fundamental de gestionare si management, experienta mea profesionala in administrarea unei federatii de mediatori cu expunere nationala (U.C.M.R.) ma determina sa afirm ca prima masura administrativa pe care inteleg sa o propun spre adoptare viitorului Consiliu de Mediere este deschiderea comunicarii fata de colegii din profesia de mediator. Transmiterea in direct a sedintelor va reprezenta prima masura organizatorica pe care sunt decis sa o propun spre adoptare viitorilor membri ai Consiliului de Mediere.

Obiectivele sus-enumerate si descrise sunt insusite si sustinute de toata echipa de 9 candidati a U.C.M.R.: Mugur Mitroi – Bucuresti; Rodica Cociu Anghel – Prahova; Lucian Marian Enache – Constanta; Marina Ioana Alexandru – Maramures; Nicolae Stef Stefan – Alba si Zalau; Victoria Graur – Cluj; Ana Maria Tuluc – Sibiu; Anca Iacob – Constanta; Gabriela Ichim – Bacau si Neamt.

Pentru ca hotararile Consiliului de Mediere se adopta prin vot si doar cu votul majoritatii. Pana acum, lipsa unei majoritati si a unor obiective comune intre membrii Consiliilor precedente a fost regula. Daca si in continuare Consiliul de Mediere va avea aceeasi lipsa de unitate, daca vom alege mediatori care nici nu se cunosc si care au, fiecare, propriul program, medierea va avea de pierdut. Un Consiliu de Mediere functional este un Consiliu puternic.

Subliniez ca, prin adoptarea proiectului de lege pe care il sustin membrii echipei U.C.M.R., vom renunta in acest fel la mandatul nostru de 4 ani pentru ca in teritoriu sa se organizeze profesia si mediatorii sa-si poata alege organele de conducere in fiecare judet si la nivel national. Dorim mandatul la Consilul de Mediere pentru ca, ulterior, sa-l oferim mediatorilor si sa-i lasam pe acestia sa-si aleaga reprezentantii in judet si, mai departe, in Consiliul de Mediere National.

Doresc in principal stabilirea locului medierii in paralel cu sistemul judiciar romanesc, ca o alternativă viabila si convenabila la instantele de judecata, disipand monopolul acestora privind solutionarea litigiilor.

Doresc ca procedura medierii sa devina un instrument real si eficient al societatii civile.

 

                                                                                                  Iacob Anca

                                                                

 

Biografie

Am intrat in lumea medierii in anul 2009 in urma absolvirii cursului de formare in mediere organizat de Centrul de Mediere Craiova. Ceea ce am invatat la acel curs a fost atat de fascinant si se potrivea atat de bine caracterului meu, incat m-am hotarat sa incep activitatea practica in acelasi an.
Daca pana in anul 2009 mi-am canalizat intreaga atentie catre profesia de jurist si colaborator al Universitatii Maritime Constanta, dupa deschiderea biroului de mediator am lasat in plan secund activitatile anterioare.
Pregatirea din cursul de formare in mediere mi-a oferit notiuni de baza suficiente pentru un “inceput”, insa dorinta mea de a cunoaste si de a invata de la cei mai buni a prevalat. Mai intai am urmat cursul de “Tehnici avansate in mediere” sustinut de F.M.M.M., apoi am vrut sa invat din “trucurile” utilizate de traineri englezi (Monica Hanaway, Diana Mitchell, Paul Randolf) si americani (Eileen Hoffman si Linda Lazarus), acestia provenind din tari in care medierea a intrat deja in mentalitatea cetateanului.
Datorita comunitatii restranse de mediatori din perioada 2009-2010, am simtit nevoia de a comunica si de a avea un schimb de pareri cu colegi mediatori. Astfel am devenit membru al Asociatiei Centrul de Mediere Constanta. Mi-am dorit sa ma implic in activitatea de promovare desfasurata de Asociatie si am facut parte din echipa manageriala a acesteia. In anul 2012 am fost propusa si aleasa presedinte al Centrului de Mediere Constanta, iar in anul 2014 colegii mi-au acordat increderea lor pentru un nou mandat. Fiind reprezentantul legal al Asociatiei, sunt membru in Consiliul Director al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania.
In timpul mandatului meu de presedinte al Asociatiei, impreuna cu echipa manageriala am organizat evenimente pentru promovarea medierii ca metoda alternativa de rezolvare a disputelor si am colaborat cu reprezentatii asociatiilor profesionale ori de cate ori interesele colegilor nostri erau pe cale sa fie incalcate.
Sunt reprezentant al Centrului de Mediere Constanta in Comisia Consultativa a Corpului Profesional al Mediatorilor din Romania. Am devenit formator in domeniul pregatirii profesionale specializate in anul 2011 si am obtinut acreditarea ca formator principal pentru a sustine cursuri de formare a mediatorilor in programele de formare derulate de catre Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi. Din anul 2014 sunt examinator si expert evaluator de programe de formare in domeniul medierii.
Avand in vedere tot ce am scris mai sus, voi lasa loc si faptelor sa vorbeasca despre activitatea mea:
• am fost manager de proiect la “Caravana Medierii”, cel mai mare proiect national cu identitate proprie de promovare a medierii in randul publicului; “Caravana” a constat în evenimente organizate in fiecare luna intr-un alt oras, unde publicul s-a putut intalni cu mediatorii si a obtinut informatii directe cu privire la metodele ADR. In acest scop, au fost organizate 30 de evenimente lunare in Romania. Trei evenimente speciale au avut loc pe 24 mai 2012, cand “Caravana” s-a oprit in Bruxelles (Belgia), in parteneriat cu Arthis – Maison Culturelle Belgo – Roumaine; pe 23 august 2012 in Kerkyra (Grecia) , in parteneriat cu Centrul Elen pentru Mediere si Arbitraj; iar pe 18 martie 2013 workshopul Caravanei a fost organizat la Ambasada Romaniei in Londra, in parteneriat cu Fundatia Slynn si Camera de Comert Britanico-Romana;
• sunt autoarea a numeroase articole in revista de specialitate bilingva romano-engleza “Medierea tehnica si arta”, singura revista pentru promovarea medierii si mediatorilor din Romania, cu aparitie lunara, care a implinit 53 de numere;
• sunt lector in conferintele de pregatire profesionala continua a mediatorilor organizate de asociatii profesionale in parteneriat cu Uniunea Centrelor de Mediere din Romania;
• am participat la organizarea conferintelor despre mediere;
• am fost participant activ in proiectele de responsabilitate sociala precum “Maratonul Mustului” si “Campania C.R.E.D.” pentru copiii si persoanele defavorizate;
• am organizat impreuna cu echipa manageriala a Centrului de Mediere Constanta sesiuni de informare si de promovare a avantajelor medierii in localitati din jud. Constanta;
• Asociatia pe care o conduc este partener al celui de-al VII-lea Congres al Mediators Beyond Borders International din Bucuresti, 2015;
• am fost printre organizatorii singurului protest public al mediatorilor atunci cand legea medierii a fost casapita, concomitent cu o campanie de scrisori de protest adresate organismelor relevante, nationale si international.
Nu sunt adepta vorbelor multe si spuse fara rost. Sunt o persoana onesta, puternica, responsabila si hotarata care isi stabileste clar obiectivele si le indeplineste cu abnegatie. Vreau sa fac performanta in mediere si sa stabilesc noi standarde de calitate in profesia noastra.
Inchei prin a va spune ca viziunea mea despre dezvoltarea profesiei de mediator a fost si este simpla: promovare nationala; organizare teritoriala la nivel judetean; identitate proprie a corpului profesional si un corp profesional bine pregatit, in vederea alinierii la standardele internationale.

Anca Iacob

.

Interviu realizat de MediereNet.ro

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

Anca Iacob: De ce? Pentru ca e cazul de o schimbare, este nevoie de o schimbare in mediere si cred ca este momentul potrivit pentru aceasta schimbare. Suntem in echipa potrivita si putem realiza acest lucru.

RM: Ce se va intampla cu proiectele propuse in declaratia de intentie, daca nu va fi aleasa intreaga echipa?

A.I.:Sa stiti ca noi suntem o echipa care isi realizeaza proiectele, isi realizeaza obiectivele, asa suntem obisnuiti cu totii si faptul ca vor fi doar o parte din membrii echipei asta nu inseamna ca proiectele acelea vor ramane suspendate. Asta este specificul nostru si asta vom face de acum incolo. Deci obiectivele noastre le vom realiza indiferent daca vor fi toti membrii echipei in Consiliul de Mediere sau vor fi doar cativa. De asemenea, chiar daca nu vom intra in Consiliul de Mediere, desi este foarte putin probabil acest lucru, obiectivele noastre raman si vom utiliza toate parghiile pe care le detinem in acel moment pentru a ne realiza acele obiective.

RM: Ce considerati ca va recomanda ca membru in Consiliul de Mediere?

A.I.:Este vorba despre experienta pe care am acumulat-o pana acum, este vorba despre capacitatea si dorinta de a face o schimbare in bine in mediere si de a realiza lucruri extraordinare pentru ca asa ne dorim, iar medierea schimba mentalitati. Cred ca pot face acest lucru. Mi-am demonstrat de-a lungul timpului si pot aplica acest lucru la un nivel mai larg.

RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

A.I.:Imi puneti o intrebare destul de dificila, dar hadeti sa o luam altfel: daca doresc o schimbare inseamna ca doresc sa schimb si sa imbunatatesc tot ce a fost pana acum. Avem o alta viziune care consider ca va da rezultate. Daca vreti sa spun exact ce ma nemultumeste n-as putea sa spun acest lucru. Fiecare a facut ce a putut sa faca.

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

A.I.:Am fost la nivel de promovare a medierii in general si a avantajelor acestei minunate profesii , prin impartirea de informatii cu Caravana Medierii in toata tara. Pe plan local, in judetul Constanta am organizat sesiuni de informare, conferinte la care au luat parte judecatori, reprezentanti ai Autoritatii Tutelare, notari si am discutat despre problemele aparute in practica in profesia noastra. Am discutat de asemenea cu reprezentantii primariilor din judet. La un moment dat ne-au pus la dispozitie sediul Centrului de Informare pentru cetateni pentru a spune locuitorilor din localitatea respectiva despre mediere si despre avantajele ei. La nivel de tara am mai organizat si evenimentul Mentor Mediere organizat de doua ori in doi ani pe Centrul de Mediere Ploiesti si UCMR si impreuna cu Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi, noi am participat in calitate de lectori, de formatori. Acolo am impartasit din experienta noastra colegilor care au putut stapani mai bine tehnicile si si-au usurat cat de cat activitatea pe care o au in profesie.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

A.I.:Pai e foarte simplu. Asa cum am spus la inceputul discutiei avem in proiect cateva obiective. Unul din aceste obiective este organizarea la nivel de teritoriu. Este extrem de importanta. De asemenea in modificarea legii medierii este prevazuta introducerea stagiului profesional. Consider ca este de maxima utilitate pentru colegii proaspat intrati in profesia medierii sa le oferim sprijinul necesar pentru inceputul activitatii, un examen unic de intrare in profesie, un examen de definitivat. De ce toate aceste lucruri? Pentru ca auzim din ce in ce mai des ca se vorbeste despre lipsa de profesionalism a mediatorului. Sunt pregatiti mediatorii sau nu sunt pregatiti mediatorii pentru a face fata procedurii de mediere sau pentru a conduce o sedinta de mediere? Mai am un proiect: promovare nationala. Un program de promovare nationala pentru a raspandi informatia la nivelul fiecaru cetatean. Este greu de schimbat mentalitati este adevarat, dar totul se face in timp si totul porneste de undeva. Mai intai trebuie sa cunoasca cetatenii ce face si ce este medierea, ce face un mediator si apoi vor veni la noi, dupa ce stiu cu ce ne ocupam vor veni la noi cu incredere. Un alt punct este instituirea acordului de mediere ca titlu executoriu. Cu siguranta ne-am gandit la toate aceste proiecte, avem si solutiile pentru asta si asta voi face in situatia in care colegii imi vor acorda increderea.

RM: Cum va caracterizati?

A.I.: Stiu sa ascult in primul rand, sunt calma, sunt rabdatoare, perseverenta si imi ating obiectivele.

sursa: medierenet.ro

.

LINK  FACEBOOK  Iacob Anca