Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

 Mitroi Mugur-Bogdan

Mitroi Mugur-Bogdan Mitroi Mugur-Bogdan
Sediul profesional principal: Str. Romul, Bl. T3, sc. B-C, Craiova, jud. Dolj
Pregatire în mediere: Asociaţia Centrul de Mediere Craiova
Anul absolvirii: 2003
Anul începerii activității practice: 2003
Data autorizării: 6 Aprilie 2008
Data emiterii hotărârii: 6 Aprilie 2008
Limbi străine:
Domeniul de specializare: Orice tip de dispută
Organizaţii în care este membru: Asociaţia Mediatorilor „Stars” Social Training and Antreprenorial Research Society
Forma de exercitare: Mugur-Bogdan Mitroi – Birou de mediator
Cauze de suspendare:
Contact:
telefon fix:
telefon mobil: 0753.103.613
email: mugurmi@yahoo.com
fax:
web: www.fmmm.ro

 

Echipa Echipa

.

U.C.M.R. propune tuturor mediatorilor din Romania aceasta echipa functionala manageriala pentru alegerile la Consiliul de Mediere din anul 2015, avand convingerea ca experienta practica individuala a mediatorilor din echipa si experienta manageriala colectiva, acumulata in cadrul numeroaselor proiecte ale federatiei nationale U.C.M.R., sunt cerintele de baza pentru un viitor Consiliu de Mediere functional.

Medierea trebuie sa beneficieze de un viitor Consiliu de Mediere functional, compus din mediatori practicanti, care sa cunoasca problemele efective de zi cu zi ale birourilor de mediatori, alaturi de capacitatea esentiala de a lucra intr-o echipa manageriala functionala, pentru a putea concepe si, mai ales, duce la indeplinire un plan de revenire si consolidare a intregii profesii.

Echipa U.C.M.R. defineste ca obiective ale profesiei:

- Promovarea proiectului de lege intocmit de U.C.M.R. din anul 2014 si care prevede: obligativitatea incercarii de mediere; acordul de mediere – valoare executorie; calitatea formarii mediatorilor prin examen unic de intrare in profesie; stagiu/mentorat; examen unic de definitivat.

- Organizarea profesiei la nivel de judet, corpul profesional judetean.

- Promovarea nationala a medierii ca profesie non- juridica, independenta

Va invitam sa cunoasteti activitatea si proiectele derulate constant de echipa U.C.M.R. pana in prezent aici: www.ucmro.ro.

Iti multumim noi, Mugur Mitroi, Anca Iacob, Lucian Enache, Gabriela Ichim, Victoria Graur, Stef Stefan, Marina Ioana Alexandru, Ana Maria Tuluc, Rodica Cociu Anghel.

Doar in echipa se pot lua decizii! Voteaza echipa U.C.M.R.!

.

.

Declaratie de intentie

 

Subsemnatul, Mugur Bogdan Mitroi, prin prezenta imi declar intentia de a candida la demnitatea de membru in Consiliul de Mediere.

Urmatorul mandat al Consiliului de Mediere este important pentru profesionisti dat fiind faptul ca toti dorim o restructurare fundamentala a profesiei si cladirea acesteia pe o baza noua si rezistenta.

 

Obiectivele pe care mi le propun sunt:

 • Promovarea proiectului de lege (intocmit de U.C.M.R. din anul 2014) care prevede: introducerea obligativitatii incercarii de mediere; acordul de mediere – valoare executorie; cresterea calitatii formarii mediatorilor prin examen unic de intrare in profesie; stagiu/mentorat; examen unic de definitivat.
 • Organizarea profesiei la nivel de judet, corpul profesional judetean.
 • Promovarea nationala a medierii ca profesie non-juridica, independenta

Astfel, in locul actualului Consiliu de Mediere vaaparea Uniunea Corpului Profesional al Mediatorilor din Romania – U.C.P.M.R.,care va fi compusa din entitatile cu personalitate juridica proprie in fiecare unitate administrativ teritoriala a tarii (Corpul Profesional Judetean alMediatorilor – C.P.J.M.). Toti mediatorii vor avea cum sa participe la activitatea decizionala si la organizarea corpurilor de mediere judetene. Mediatorii,reuniti in Adunarea Generala Judeteana si Congresul National al Mediatorilor,vor putea alege structurile de conducere judetene si nationale.

Organizarea profesiei in fiecare judet inseamna sa asiguram un corp profesional cu identitate proprie, care va beneficia de un Statut adoptat de mediatorii insisi, in cadrul Congresului National. 

Proiectul de lege pe care il sustin prevede incercarea solutionarii unor litigii prin procedura medierii ca o conditie prealabila introducerii actiunii la instantele competente– respectiv litigiile mentionate la art. 60 indice 1 din legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. 

Propunerea legislativa instituie o sanctiune menita sa responsabilizeze cetatenii si anume: partea chemata la mediere care nu raspunde in mod expres invitatiei sau nu se prezintă de doua ori la rând la datele fixate pentru incercarea solutionorii prin mediere a litigiului, in termen de 15 zile calendaristice de la comunicare, este obligata la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de solutionarea conflictului de catre instanta competenta,chiar daca a obtinut o sentinta favorabila.

Proiectul de lege pe care il sustin urmareste de asemenea creșterea nivelului pregătirii profesionale a mediatorilor – conditie imperioasa pentru recredibilizarea profesiei, prin introducerea unui examen unic de admitere in profesie, a unui stagiu sub indrumare unui mediator definitiv – mentorul, urmat de examenul unic dedefinitivat in profesie, in conditiile legii si ale standardului de formare amediatorului.

O alta cale de arelansa medierea este de a da eficacitate acordului de mediere: o data incheiat de un mediator, acordul de mediere nu trebuie sa mai depinda nici de„autentificarea” unui notar si nici de „consfintirea” unei instante dejudecata. Acest deziderat, care ar creste exponential increderea partilor inprocedura medierii, se poate realiza prin legiferarea conditiilor in care acordul de mediere sa aiba valoare executorie, fara a afecta insasi esenta medierii ca procedura voluntara si non-juridica.

Apreciez necesitatea unui plan national de promovare nationala a medierii, in toate zonele sociale si in mod constant, astfel incat publicul larg si institutiile publice sa ia cunostinta de avantajele deosebite ale procedurii – similar cu activitatile pe care le-am derulat pana in prezent in cadrul U.C.M.R. Activitatea pe plan national se impune a fi dublata de o larga activitate pe plan international,pentru cunoasterea si alinierea la practicile internationale si conectarea la informatii de bune practici.

Consecvent unui principiu fundamental de gestionare si management, experienta mea profesionala in administrarea unei federatii de mediatori cu expunere nationala (U.C.M.R.) ma determina sa afirm ca prima masura administrativa pe care inteleg sa o propun spre adoptare viitorului Consiliu de Mediere este deschiderea comunicarii fata de colegii din profesia de mediator. Transmiterea in direct a sedintelor va reprezenta prima masura organizatorica pe care sunt decis sa o propun spre adoptare viitorilor membri ai Consiliului de Mediere.

Obiectivele sus-enumerate si descrise sunt insusite si sustinute de toata echipa de 9 candidati a U.C.M.R.: Mugur Mitroi – Bucuresti; Rodica Cociu Anghel – Prahova;Lucian Marian Enache – Constanta; Marina Ioana Alexandru – Maramures; NicolaeStef Stefan – Alba si Zalau; Victoria Graur – Cluj; Ana Maria Tuluc – Sibiu; Anca Iacob – Constanta; Gabriela Ichim – Bacau si Neamt.

Pentru ca hotararile Consiliului de Mediere se adopta prin vot si doar cu votul majoritatii. Pana acum, lipsa unei majoritati si a unor obiective comune intre membrii Consiliilor precedente a fost regula. Daca si in continuare Consiliul de Mediere va avea aceeasi lipsa de unitate, daca vom alege mediatori care nici nu se cunosc si care au, fiecare, propriul program, medierea va avea de pierdut. Un Consiliu de Mediere functional este un Consiliu puternic.

Subliniez ca,prin adoptarea proiectului de lege pe care il sustin membrii echipei U.C.M.R.,vom renunta in acest fel la mandatul nostru de 4 ani pentru ca in teritoriu sa se organizeze profesia si mediatorii sa-si poata alege organele de conducere infiecare judet si la nivel national. Dorim mandatul la Consilul de Mediere pentru ca, ulterior, sa-l oferim mediatorilor si sa-i lasam pe acestia sa-si aleaga reprezentantii in judet si, mai departe, in Consiliul de Mediere National.

Doresc in principal stabilirea locului medierii inparalel cu sistemul judiciar romanesc, ca o alternativă viabila si convenabilala instantele de judecata, disipand monopolul acestora privind solutionarea litigiilor. 

Doresc ca procedura medierii sa devina un instrument real si eficient al societatii civile.

 

                                                                                         Mugur Bogdan Mitroi

                                                                              

 

Biografie

Mi-am inceput activitatea de mediator in anul 2003 in Craiova, in cadrul proiectului-pilot dezvoltat de Ambasada S.U.A. si Ministerul de Justitie din Romania. Pana atunci profesasem ca avocat, activitate de care ulterior m-am indepartat treptat, pana la a renunta. Ca si in cazul mai tuturor mediatorilor profesionisti din Romania, inceputul a fost mai ezitant; nu te poti “rupe” foarte usor de o viata si o activitate care iti ofera siguranta si poate chiar satisfactii. Dar, din momentul in care am dat curs imboldului intern si am optat exclusiv pentru mediere, lucrurile s-au asezat pe fagasul lor ca si cand ar fi fost dintotdeauna acolo.
Intre 2003 – 2007 am participat la peste 700 de medieri in cadrul proiectului mai sus descris. Treptat, am devenit formator – initial in tandem cu cei 15 mediatori-traineri americani de o experienta incontestabila, printre care Fred Souk, Kathleen Patterson, Harlow Case, James Apple, Susan Green, Eileen Hoffman, David Michael, Linda Lazarus etc. Am fost mandru sa invat de la fiecare dintre ei tehnicile de mediere si tacticile din cazuri concrete, dar si spiritul de echipa.
Firesc, influenta mentorilor mei s-a sedimentat in anii ce au urmat, imbogatindu-se cu experientele zilnice din propriul meu birou si, in timp, am simtit ca pot contribui la dezvoltarea profesiei mele. Viziunea mea despre dezvoltarea profesiei de mediator a fost si este simpla: promovare nationala; organizare teritoriala la nivel judetean; identitate proprie a corpului profesional si un corp profesional bine pregatit, in vederea alinierii la standardele internationale.
Pentru realizarea acestor deziderate, am fondat si dezvoltat numeroase proiecte individuale, in timp ce, institutional, m-am implicat in fondarea si dezvoltarea proiectului privat al federatiei Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.), participand in paralel si in organismul public Consiliul de Mediere.
Membru fondator al Centrului de Mediere Craiova, formator in domeniul medierii, examinator si expert evaluator de programe de formare in domeniul medierii din anul 2005, in 2010 am fondat Scoala de Formare FMMM.
Activ in domeniul organizatiilor profesionale din anul 2004, am detinut functii de director de program si de vanzari in cadrul Centrului de Mediere Craiova, director de dezvoltare in cadrul Centrului de Mediere Buzau, director PR in cadrul Centrului Mediatorilor Profesionisti Bucuresti. In 2005 m-am numarat printre fondatorii Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, singura federatie nationala specializata in A.D.R.; din 2011 am devenit presedinte al Uniunii, in aceasta calitate obtinand recunoasterea internationala a organizatiei in Europa si S.U.A., precum si incheierea unui protocol de parteneriat cu Institutul Diplomatic Roman si Uniunea Camerelor de Comert Bilaterale. In 2012 am fondat asociatia mediatorilor S.T.A.R.S., al carei presedinte sunt in prezent.
Concret, pana in prezent, pot enumera urmatoarele proiecte intre 2010-2014:
1. am elaborat 3 carti de specialitate in domeniul medierii;
2. am fondat prima revista de mediere din Romania editata bilingv romano-engleza, cu aparitie lunara, care a implinit 53 de numere – www.mediereatehnicasiarta.ro, pentru promovarea medierii si mediatorilor din Romania;
3. am creat prima baza de date privata virtuala a mediatorilor si stirilor despre mediere din Romania – www.portalmediere.ro;
4. am infiintat primul spatiu tv online al mediatorilor – www.medieretv.ro;
5. am realizat, finantat si dezvoltat “Caravana Medierii” – cel mai mare proiect national cu identitate proprie de promovare a medierii in randul publicului; “Caravana” a constat în evenimente organizate in fiecare luna intr-un alt oras, unde publicul s-a putut intalni cu mediatorii si a obtinut informatii directe cu privire la metodele ADR. In acest scop, au fost organizate 30 de evenimente lunare in Romania. Trei evenimente speciale au avut loc pe 24 mai 2012, cand “Caravana” s-a oprit in Bruxelles (Belgia) , in parteneriat cu Arthis – Maison Culturelle Belgo – Roumaine; pe 23 august 2012 in Kerkyra (Grecia) , in parteneriat cu Centrul Elen pentru Mediere si Arbitraj; iar pe 18 martie 2013 workshopul Caravanei a fost organizat la Ambasada Romaniei in Londra, in parteneriat cu Fundatia Slynn si Camera de Comert Britanico-Romana;
6. am administrat si finantat editarea, traducerea si publicarea de carti de specialitate (“Colectia F.M.M.M.”);
7. am realizat si finantat conferinte despre mediere cu impact international;
8. am organizat diverse evenimente de promovare a medierii dedicate mediului de afaceri;
9. am organizat si finantat cele mai elitiste cursuri de pregatire continua a mediatorilor romani, invitand formatori din S.U.A. si Marea Britanie, pentru a pregati la nivelul Uniunii Centrelor de Mediere din Romania o echipa de mediatori de elita;
10. am organizat si sponsorizat editiile “Mentor Mediare” – cel mai mare eveniment de pregatire profesionala continua din Romania, in care formatorii participa benevol;
11. am organizat si finantat activitati de responsabilitate sociala precum “Maratonul Mustului” si “Campania C.R.E.D.” pentru copiii si persoanele defavorizate;
12. asociatia pe care o conduc (S.T.A.R.S.) a organizat si promovat medierea in mediul scolar prin proiectul “Cum sa fii si tu un bun mediator”;
13. pe plan international, revista “Medierea Tehnica si Arta” a fost si va fi partener media si organizational al Conferintelor Internationale de Mediere organizate de Camera Internationala de Comert de la Paris (2013, 2014, 2015), precum si a Congresului al VI-lea al Mediators Beyond Borders International din Istanbul (2013);
14. asociatia pe care o conduc (S.T.A.R.S.) este co-organizator al celui de-al VII-lea Congres al Mediators Beyond Borders International din Bucuresti, 2015;
15. am incheiat parteneriate cu institutii de prestigiu din Romania si din Europa precum Uniunea Camerelor Bilaterale de Comert, Institutul Diplomatic Roman, Federal Mediation and Conciliation Service, The Slynn Foundation, bucurandu-ne de mesajele Casei Regale a Romaniei pentru activitatea Uniunii Centrelor de Mediere din Romania;
16. am organizat singurul protest public al mediatorilor atunci cand legea medierii a fost casapita, concomitent cu o campanie de scrisori de protest adresate organismelor relevante, nationale si internationale;

In 48 de luni, adica 4 ani, 2010 – 2014 am organizat si finantat peste 60 de evenimente in domeniul medierii din Romania si din Europa, adica aproape doua evenimente la mai putin de 30 de zile.

Mugur Bogdan Mitroi

.

.

Stimati fosti colegi din Consiliul de Mediere,

Am bucuria sa vad in atitudinea dumneavoastra o deschidere extraordinara catre o restructurare profunda a profesiei de mediator.

Am satisfactia sa vad in proiectele dumneavoastra o strategie vizionara a organizarii profesiei si mediatorilor in care regasesc cu umilinta dorinta dumneavoastra unanima de a reforma organizarea profesiei pornind de la o structurare pe orizontala a acesteia.

Am vazut cu placere ca fiecare dintre dumneavoastra doriti o organizare descentralizata a profesiei, fie pe regiuni fie pe judete, fie pe Curti de Apel, fie pe langa alte forme de organizare adminsitrativ –teritoriala.

Am vazut cu satisfactie ca toti doriti o crestere a calitatii pregatirii profesionale a mediatorilor si doriti introducerea stagiului profesional.

Am vazut cu bucurie ca toti doriti introducerea examenului unic de intrare in profesie.

Stimati colegi, am avut aproape un mandat de trei ani la dispozitie ca sa implementam aceste proiecte si am avut la dispozitie trei ani in care sa organizam profesia.

Inca din anul 2011 am sustinut personal si public descentralizarea atributiilor consiliului de mediere si inca din 2011 am sustinut organizarea profesiei pe orizontala, inca de la inceputul mandatului,U.C.M.R. a sustinut organizarea mediatorilor in entitati descentralizate si organizarea profesiei avand ca reper pregatirea profesionala, oferind mediatorilor sansa de a parcurge o perioada dementorat.

Intrebarile la care am rugamintea sa raspundeti public sunt  urmatoarele:

 

Ce v-a tinut sa nu treceti la forma de organizare pe care o proclamati acum si ce v-a tinut sa nu acceptati proiectul U.C.M.R. de organizare profesionala in situatia in care acesta reflecta in totalitate doleantele dumneavoastra prezente?

 

De ce atunci cand am propus in Consiliul de Mediere promulgarea unei hotarari privind descentralizarea atributiilor si infiintarea unor consilii de mediere judetene, dumneavoastra ati respins cu fermitate acest lucru si de ce acum sustineti contrariul?

 

Probabil aceste intrebari sunt retorice.

Asa cum spuneam, politica UCMR este consecventa unor principii general acceptate si anume organizarea entitatilor judetene ale mediatorilor si cresterea calitatii pregatirii profesionale a mediatorilor prin introducerea stagiului profesional si a examenului unic de intrare in profesie.

 

SPOR

Mugur Mitroi

Presedinte U.C.M.R.

 

O scurta trecere in revista a propunerilor U.C.M.R. nesustinute de Consiliul de Mediere:

 • 07.2012

REZOLUTIA NR. 2 DIN 14 IULIE 2012 PROPUNEREA U.C.M.R. PRIVIND DESCENTRALIZAREA JUDETEANA A CONSILIULUI DE MEDIERE DIN ROMANIA:“Avand invedere tendinta generala, se impune descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere prin mandatarea partiala a competentelor acestuia catre entitati nou create cu personalitate juridica in fiecare unitate administrativ teritoriala a tarii,
entitati subordonate Consiliului („consilii de mediere judetene”).

Nevoia descentralizarii reiese din necesitatea unei organizari eficiente la nivel de judet, pentru o administrare directa a activitatii de mediere, cat si in vederea unei relationari coerente cu institutiile judetene (instante civile, A.N.P.C., etc). Astfel, exemplificativ, instantele civile sunt organizate la nivelul fiecarui judet, iarA.N.P.C. are entitati cu personalitate juridica la nivelul fiecaruijudet.”

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=208

 • 09.2013

Descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere din Romania si apararea profesieide mediator: Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.)reitereaza propunerea sa datand din luna iulie 2012 privind descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere din Romania,prin infiintarea de Consilii de Mediere Judetene.

U.C.M.R.apreciaza ca descentralizarea judeteana va avea rolul crucial in apararea identitatii profesiei si drepturilor mediatorilor, precum si de a credibiliza institutional-teritorial medierea ca alternativareala la justitia clasica

Cerere de abrogaresi respingere a UCMR impotriva modificarilor legii medierii inRomania

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=293

 • 29 iunie 2013

Catre

Administratia Prezidentiala a Romaniei

Camera Deputatilor

Comisia Juridica, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor

Comisia Europeana

Ambasada S.U.A. la Bucuresti

Ref. PROTEST IMPOTRIVA MODIFICARILOR ADUSE LEGII MEDIERII PRIN LEGEA 214/2013 SI IMPOTRIVA NOULUI AMENDAMENT LA O.U.G. 90/2012 PRIVIND MODIFICAREA SI COMPLETAREA LEGII 192/2006 AFLAT IN DISCUTIA COMISIEI JURIDICE

Subscrisa Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, cu sediul ales in Bucuresti,str. Dimitrie Marinescu, nr. 1, sector 2, federatie fondata in anul 2005 si care reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din toate judetele Romaniei, numarand cca 1200 de membri – mediatori autorizati, in mod respectuos va inainteaza alaturat scrisoarea deschisa impotriva modificarilor aduse legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator – modificari ce isi propun subordonarea medierii profesiilor juridice.

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=279

 

–   Bucuresti, 2 Iulie2013

Mediatorii au protestat in fata Parlamentului impotriva alterarilor legii medierii in Romania

In data de 2iulie 2013, in fata Palatului Parlamentului, federatia Uniune a Centrelor de Mediere din Romania a protestat impotriva modificarilor aduse legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator – modificari ce isi propun subordonarea medierii profesiilor juridice.

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=280

 

 • Bucuresti, 6 august 2013

Sustinere europeana pentru protestul U.C.M.R. impotriva modificarilor legii medierii in Romania

Protestul Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) impotriva modificarilor legii medierii din Romania este sustinut de organizatii de referinta din domeniul ADR (alternative dispute resolution) din Europa si SUA.

Va inaintam alaturat una dintre scrisorile de sustinere primite si care vor fi inaintate catre toate autoritatile publice romane sesizate de U.C.M.R.(Parlament, Presedintie, Guvern, Avocatul Poporului etc.).

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=284

 

 • Bucuresti, 8 Octombrie 2013

Stimati colegi,

Atasat gasiti „Punctul de vedere al Ministerului Justitiei cu privire la amendamentele cuprinse in Raportul Comisiei Juridice de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 90/2012”, amendamente care au determinat si din partea Uniunii Centrelor de Mediere din Romania adoptarea unei pozitii ferme inca din luna iunie2013, prin formularea:

Protestului impotriva modificarilor aduse Legii medierii prin Legea nr. 214/2013si impotriva noului amendament la O.U.G. nr. 90/2012 privindmodficarea si completarea Legii nr. 192/2006 aflat in discutiaComisiei Juridice

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=297

 

 • Luni, 19 Mai 2014

Congresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din România

din 24 mai 2014 va lansa propuneri de modificare a legii medierii și inițiativa legi ianti-monopol în domeniul soluționării conflictelor

Colegii mediatori care doresc implicarea în campania U.C.M.R. sunt așteptațila lucrările Congresului al VIII-lea „Medierea, brand de țara”,care va avea loc în Bucureștiîn data de 24 Mai 2014.

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=324

 

 • 27 Mai 2014

INFORMARE

In cadrul sedintei Congresului al VIII-lea al U.C.M.R si a Biroului Executivale U.C.M.R., desfasurate in data de 24.05.2014, incepand cu ora 09:30, in Bucuresti, au fost discutate si aprobate urmatoarele:

Adoptarearezolutiei U.C.M.R. privind demararea procedurii de initiativa legislativa a cetatenilor si a campaniei de strangere de semnaturi(cf. prev. legii nr. 189/1999) pentru propunerea modificarii legii medierii nr. 192/2006 in sensul introducerii in legea medierii a prevederii exprese privind modul de organizare a corpului profesional al mediatorilor si infiintarea unor organisme ale corpului profesional la nivelul fiecarui judet. Grupul de lucru coordonator al acestei initiative legislative este constituit din:Mugur Mitroi, Valentin Trifescu, Carmen Stoleru. Termen definitivare proiect propunere: 30.06.2014.

Adoptarea rezolutiei U.C.M.R. privind inceperea procedurii de initiativa legislativa a cetatenilor  si a campaniei de strangere desemnaturi (cf. prev. legii nr. 189/1999) pentru propunerea legiianti-monopol care sa ofere posibilitatea deschiderii domeniilor exclusiviste pentru societatea civila, in scopul incurajarii concurentei ca element de eficientizare si crestere a calitatii in domeniile respective. Grupul de lucru coordonator al acestei initiative legislative este constituit din: Mugur Mitroi,Marinela Popa, Rodica Cociu-Anghel.

Citeste maimult: http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=327

 

 • Marti, 1 iulie 2014

Propunerea UCMRde corelare legislativă a art. 2 din leg. 192/2006

Citeste mai mult:http://www.ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=331

 

 • Joi 28 august 2014

Proiectul UCMR de lege privind medierea si organizarea profesiei de mediator 

Mugur Mitroi

Presedinte U.C.M.R.

.

 

Interviu 1 realizat de MediereNet.ro

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru inca un mandat in Consiliul de Mediere?

Mugur Mitroi: Doresc sa candidez pentru un mandat in Consiliul de Mediere pentru ca eu consider ca profesia trebuie restructurata si reorganizata, si nu numai eu, ci si Federatia pe care o conduc. Si doresc sa candidez impreuna cu o echipa de membri in Consiliul de Mediere pentru ca avem o politica a Federatiei care s-a dovedit de succes la nivel de federatie si vrem sa impartasim si cu ceilalti colegi mediatori aceasta politica a noastra de succes.

RM: Ce va face sa credeti ca echipa promovata de dumneavoastra va fi aleasa?

M.M.: Pentru ca avem toate atuurile unei echipe consolidate cu maturitate, unei echipe care lucreaza de foarte multi ani in comun si la un nivel foarte inalt calitativ, asta din perspectiva coagularii echipei. Din perspectiva mesajului pe care-l transmitem pentru mediatori avem atuul reprezentativitatii nationale pentru ca Federatia este o federatie cu reprezentativitate nationala si echipa este formata din mediatori din toate colturile tarii: Bacau, Constanta, Cluj, Zalau, Bucuresti, Ploiesti. Cu alte cuvinte acoperim cam toata tara ca si nevoi si ca si sursa de informatii pentru fiecare zona a tarii in ceea ce priveste nemultumirile mediatorilor din zonele respective.

RM:Ce ati facut, concret, in calitate de membru al Consiliului de Mediere, pentru mediatori?

M.M.: In primul si in primul rand am pledat constant si permanent pentru o organizare mai structurata a mediatorilor. In al doilea rand am pledat constant si permanent pentru o promovare mai eficienta avand exemplu proiectul nostru national pe federatie si anume Caravana Medierii cu promovarea extrem de targetata pentru anumite sectoare sociale. In al treilea rand am pledat pentru o crestere a transparentei decizionale, dar si pentru o crestere a transparentei si tranzitarii informatiei.

RM:Cum evaluati activitatea colegilor dumneavoastra din Consiliul de Mediere?

M.M.: Activitatea colegilor din Consiliul de Mediere este reflexia si reflectarea politicilor individuale lipsite de caracterul comun al unei echipe, este bazata pe o promovare a politicilor proprii si strategiilor proprii, care de foarte multe ori erau diferite si, drept dovada cei care trag in treizeci de directii este evident ca nu vor ajunge niciodata intr-o singura directie.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul pentru inca un mandat?

M.M.: Chiar daca imi acorda, chiar daca nu-mi acorda votul, voi face ceea ce am facut si pana acum, adica voi promova la un standard foarte inalt profesia de mediator pentru ca aceasta sa capete identitatea unei adevarate profesii si voi face tot posibilul sa fie rupta din zona de confuzie cu profesiile juridice si asta inseamna in primul si in primul rand o identitate la nivel teritorial, judetean. Ce voi mai face pentru meditori? Voi creste transparenta informationala prin sedintelea acestea ale Consiliului de Mediere care vor fi, asa cum spuneam si intr-un material de-al meu, transmise in direct, ca fiecare mediator sa poata sa acceseze in timp real informatiile care se vehiculeaza in aceasta sedinta. Voi incerca sa organizez formarea profesionala in asa fel incat standardul de formare sa fie unic, iar pentru asta voi lupta si eu si echipa mea pentru a promova legea, fie in calitate de membru al Consiliului de Mediere, fie in calitatea de pesedinte al Federatiei. Deci voi ridica standardele de formare prin infiintarea unui examen unic de intrare in profesie, prin stabilirea unei perioade de mentorat sau de stagiatura. Asta voi face.

RM: Cati mediatori ati format in activitatea dumneavoastra de formator?

M.M.: In activitatea mea de formator am avut doua mari etape: Prima etapa atunci cand am fost formator in cadrul unei asociatii din Craiova si am format impreuna cu colegii americani si acolo au fost aproape 200, iar in mod propriu, impreuna cu colegii americani pe care i-am luat in echipa, undeva la vreo 300.

RM: Cati dintre mediatorii formati sunt si mediatori activi?

M.M.: Undeva in jur de 3.500. Dar cei 3.500 sunt mediatorii formati dupa standardul american, adica cei formati de furnizori de formare care la randul lor s-au instruit cu traineri americani. Si marea majoritate, undeva la 90-95% din ei, si-au dezvoltat profesia in cadrul federatiei, indiferent de centre, ca sunt foarte multe centre, avem centre aproape in fiecare judet.

RM: Cum va caracterizati in calitate de mediator?

M.M.: Ca profesionist am undeva la peste 1.000 de medieri facute din 2003 pana in momentul de fata. Asta nu stiu daca inseamna mult sau putin, dar inseamna ca am ceva experienta in mediere, drept dovada chiar vom lansa o culegere de spete zilele astea din spetele mele si ale colegilor mei pe care le discutam. Imi place sa cred ca stapanesc oarecum tehnicile de mediere.

sursa: medierenet.ro

.

Interviu 2 realizat de MediereNet.ro

Redactor MediereNet.ro: Cum decurge o zi de munca pentru un membru al Consiliului de Mediere?

Mugur Mitroi: Un membru al Consiliului de Mediere are anumite perioade in care se deplaseaza la Consiliul de Mediere.

La Consiliul de Mediere ne adunam conform legii intr-o Sedinta Ordinara si ori de cate ori este cazul in Sedinta Extraordinara (asta pe lege, pe legea 192). Sedinta incepe de obicei la ora 10:00, se termina undeva in jur de 16 – 16:30, sau incepe la 11:00 sau 12:00 si se termina mai tarziu.

RM: Cate ore ati muncit zilnic ca membru al Consiliului de Mediere?

M.M.: In fiecare zi imi aloc ceva timp pentru ca mai avem si munca pe comisii care trebuie coordonate, iar in calitatea mea de coordoator al Comisiei de calitate a formarii m-am intalnit de ceva ori cu colegii furnizori de formare pentru a stabili standarde, dupa care evident, munca in fata drafturilor de propuneri.

Nu stiu sa va contorizez cate ore.

RM: Sa intelegem ca nu a fost necesara deplasarea zilnica la Consiliul de Mediere?

M.M.: Evident ca nu. Doar atunci cand avem sedintele si cand avem comisiile, la care se mai adauga si comisiile de disciplina.

RM: Ce indemnizatie lunara ati avut in calitate de membru al CdM?

M.M.: Aceste indemnizatii au variat . Au fost undeva pana in 3.000 de lei. De vreo 7-8 luni – 1 an au fost undeva la 4.000 de lei, nu ma intrebati daca brut sau net ca nu stiu.

RM: Considerati ca remuneratia a fost mica sau mare?

M.M.: Consider ca pentru responsabilitatea noastra ca membri in Consiliul de Mediere, remuneratia a fost mica, dat fiind faptul ca de fiecare data, eu in calitatea mea de membru al Consiiului de Mediere, trebuia sa muncesc sa-mi conving colegii cand se implementa un proiect cu altul si munca cu oamenii in general inseamna o munca dificila.

RM: Considerati ca ati meritat acea indemnizatie?

M.M.:Pentru activitatea mea, consider ca da, am meritat acea indemnizatie.

sursa: medierenet.ro

.

LINK  FACEBOOK  Mitroi Mugur-Bogdan