Mediere Online Romania – MEDIEREA, alternativa la justitie.

Padeanu Marin

Pădeanu Marin Pădeanu Marin
Sediul profesional principal: Str. Arieş nr.1, bl.B, sc.1, ap.3, Craiova, jud. Dolj
Pregatire în mediere: Asociaţia Centrul de mediere Craiova
Anul absolvirii: 2003
Anul începerii activității practice: 2008
Data autorizării: 6 Aprilie 2008
Data emiterii hotărârii: 6 Aprilie 2008
Limbi străine:
Domeniul de specializare: Orice tip de dispută
Organizaţii în care este membru: Asociaţia Centrul de Mediere Craiova
Forma de exercitare: Oana şi Marin Pădeanu- Societate civilă profesională de mediatori
Cauze de suspendare:
Contact:
telefon fix: 0351.412.403
telefon mobil: 0740.131.717
email: padeanu_marin@yahoo.com
fax:
web: www.marinpadeanu.ro

.

Declaratie de intentie

Prin prezenta declarație îmi manifest intenția de a candida pentru demnitatea de membru în Consiliul de Mediere. În cele ce urmează, voi prezenta pe scurt motivele care m-au determinat să iau această decizie și un set de obiective pe care doresc să le realizez în decursul mandatului.

Am început să practic medierea încă din anul 2003, în cadrul Centrului Pilot de Mediere Craiova, al cărui membru fondator sunt. În toți acești ani am fost aproape de tot ce a însemnat mediere în România și am parcurs toate etapele prin care această profesie a trecut până în prezent: am mediat cauze voluntar în perioada 2003-2006, anterior apariției Legii nr. 192/2006; am formulat propuneri în vederea apariției primei forme a Legii privind medierea și profesia de mediator; am observat modul în care s-a implementat legea și s-a constituit primul Consiliu de Mediere; am asistat la modificările succesive ale acestei legi și am observat impactul acestora asupra profesiei și activității de mediere desfășurate. Nu în ultimul rând, am urmărit modul cum a luat ființă Corpul Profesional al Mediatorilor și evoluția acestuia în contextul numeroaselor modificări generate de legea profesiei și de hotărârile interne ale celor trei Consilii de Mediere.

Recent, în luna decembrie 2014, mi-am încheiat mandatul de Coordonator al Comisiei Consultative a Corpului Profesional al Mediatorilor, prilej cu care am tras o serie de concluzii referitoare la mecanismul de consultare dintre Consiliul de Mediere și mediatori, precum și la necesitatea implicării Corpului Profesional în luarea deciziilor care privesc profesia. În același timp, activitatea și rezultatele pe care le-am obținut în cadrul Comisiei Consultative, cu sprijinul colegilor mediatori, reprezentanți ai asociațiilor profesionale din țară cu care am colaborat în grupurile de lucru, sunt dovada dorinței mele de implicare în mod direct în rezolvarea problemelor curente ce țin de profesia noastră și a capacității de a lucra în cadrul unei echipe:

-finalizarea unui proiect de modificare a Legii nr.192/2006 în raport de decizia CCR privind neconstituționalitatea dispozițiilor referitoare la ședința de informare;

-instituirea unui mod organizat și eficient de lucru, bazat pe întâlniri lunare, în măsură să aducă 70-80% din corpul profesional, conferind în acest fel greutate tuturor deciziilor luate;

-publicarea pe site-ul CdM a raportului financiar pentru perioada 01.01.2013 – 31.08.2014, reprezentând veniturile și cheltuielile Consiliului de Mediere pe perioada menționată;

- participarea unui expert asistent din partea Corpului Profesional la auditul financiar extern privind activitatea financiară a Consiliului de Mediere pe perioada întregului mandat;

- creșterea gradului de transparență prin instituirea unei secțiuni dedicate Comisiei pe site-ul Consiliului de Mediere și prin deschiderea Comisiei Consultative pentru participarea motivată a oricărui coleg interesat la lucrările acesteia;

- constituirea grupului de lucru pentru elaborarea Statutului Profesiei de Mediator în vederea avansării demersurilor și în această direcție;

- participarea din ce în ce mai activă a membrilor Consiliului de Mediere la lucrările Comisiei Consultative.
Ca obiective prioritare, a căror realizare o voi urmări ca viitor membru în Consiliul de Mediere, menționez: 

  1. Modificarea Legii nr.192/2006.

- continuarea demersurilor inițiate de Comisia Consultativă a Corpului Profesional și înaintate Ministerului Justiției, în vederea corelării textelor din Legea nr.192/2006, declarate neconstituționale;

- inițierea de noi demersuri pentru modificarea Legii privind medierea și organizarea profesiei de mediator, având drept scop principal adoptarea unor măsuri pozitive care să genereze avantaje reale și care să încurajeze cetățenii să apeleze la mediere.

  1. Elaborarea şi publicarea Statutului Profesiei de Mediator.

- continuarea și finalizarea activității grupului de lucru constituit în cadrul Comisiei Consultative a Corpului Profesional al Mediatorilor, având ca obiect elaborarea Statutului Profesiei de Mediator, act indispensabil profesiei noastre.

  1. Crearea unui cadru decizional nou, de tip Congres sau Conferință Națională Anuală.

- necesitatea înființării acestui cadru prin care Corpul Profesional al Mediatorilor să poată adopta hotărâri strategice privitoare la organizarea și exercitarea profesiei de mediator și nu doar să fie consultat, așa cum se întâmplă în prezent, foarte rar, prin Comisia Consultativă a Corpului Profesional.

  1. Impunerea unui nivel maxim de transparență, atât la nivel decizional, cât și cu privire la veniturile și cheltuielile Consiliului de Mediere.
  2. Stabilirea unor relaţii de colaborare şi găsirea unor zone de interes comun cu alte profesii care în prezent manifestă ostilitate faţă de mediere.
  3. Îmbunătățirea standardelor de calitate în ceea ce priveşte serviciul de mediere, formarea iniţială şi continuă a mediatorilor.
  4. Asigurarea unei stabilități a profesiei, atât din punct de vedere al organizării, al desfășurării activității profesionale, cât și în raport cu celelalte profesii cu care se intersectează.

Ca viitor membru în Consiliul de Mediere, îmi manifest disponibilitatea de a face echipă cu oricare alți colegi care înțeleg să nu pună interesul personal mai presus de cel al profesiei și al mediatorilor ale căror interese vom fi mandatați să le reprezentăm.

De asemenea, chiar de la momentul depunerii candidaturii, îmi exprim intenția de a mă limita la un număr de maxim două mandate, chiar dacă legea nu prevede o limită în acest sens, și nu voi candida pentru un al doilea mandat în condițiile în care majoritatea obiectivelor pe care mi le asum nu se vor realiza.

.

Interviu realizat de MediereNet.ro

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

Pădeanu Marin: Sa fiu sincer m-am cam saturat sa asist neputincios la modul in care e tratata profesia de catre diversele echipe care s-au succedat la conducerea Consiliului de Mediere. Nu as vrea sa sune a ultimatum, dar eu as face apel la toti mediatorii sa voteze si sa aleaga cu atentie cui vor da votul pentru ca ar cam fi ultima sansa de redresare a profesiei. Inca un episod cu finalul nefericit pe care l-a avut sedinta de informare si o sa vorbim la trecut de mediere. Din punctul meu de vedere ca sa putem iesi din situatia in care ne aflam avem mare nevoie de o abordare echilibrata si dupa cum spunea un coleg de-al meu ar fi foarte bine sa avem noua oameni cu noua idei in Consiliul de Mediere decat noua oameni cu o singura idee.

RM: Ce considerati ca va recomanda ca membru in Consiliul de Mediere?

P.M.: Experienta acumulata si activitatea pe care am desfasurat-o din 2003 pna in momentul de fata. Toate le-am prezentat detaliat in declaratia de competenta si in declaratia de intentie pe care le-am depus la dosarul de candidatura. In primul rand sunt un om cu principii pe cae mi le pastrez in orice imprejurare . Cu atat mai mult, consider ca un viitor membru in Consiliul de Mediere trebuie sa dea dovada de buna credinta si respect fata de profesie si membrii sai. In ce ma priveste, cel mai recent exemplu pe care vi-l pot da vis-a-vis de cum inteleg eu sa ma implic in problemele profesiei il constituie activitatea pe care am desfasurat-o in Comisia Consultativa, indeosebi ca si coordonator in perioada iunie-decembrie 2014.

RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

P.M. : Nu vreau sa comentez aspectul asta in calitate de candidat la demnitatea de membru in Consiliul de Mediere.

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

P.M. : In primul rand fac parte din prima linie de mediatori care au adus la cunostiinta oamenilor medierea si profesia de mediator.

Inca din anul 2003, din momentul in care am devenit mediator am fost implicat in numeroase activitati legate de mediere si anume: mediator voluntar in cauze deferite de instante, proiecte de promovare, conferinte, seminarii, aparitii in presa. Am elaborat cursul de specialitate pentru pregatirea initiala si continua a mediatorilor si nu in ultimul rand, implicarea mea in activitati ce tin de consultarea Corpului Profesional.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

P.M.: O sa ma implic cu aceeasi determinare in gasirea de solutii care sa ne ajute sa depasim impasul in care ne aflam de aproape un an de zile. Am ca obiectiv principal asigurarea unei stabilitati a profesiei care sa-i confere recunoastere si respect din partea societatii. Voi cauta sa reprezint medierea si mediatorii in mod onorabil si declar ca nu voi folosi niciodata interesele profesiei ca obiect de negociere.

RM: Ce slogan defineste cel mai bine medierea din Romania astazi?

P.M. : Nu ma pricep la astfel de sloganuri, se pricep unii foarte bine.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?

P.M. : Sunt o persoana cu multa rabdare si apropiata de oameni. Intotdeauna am cautat sa inspir partilor siguranta si incredere. Nu in ultimul rand, consider ca un mediator trebuie sa fie elegant dar si curajos si e foarte important sa nu renunte niciodata la sedinta de mediere.

sursa: medierenet.ro

.

LINK  FACEBOOK  Padeanu Marin