Raport – accesul la metode de solutionare alternativa a litigiilor

Conform raportului Comisiei Europene din 2016, privind justitia in UE, accesul la justiție nu se limitează la instanțele judecătorești, ci are loc și în alte moduri, fără a se ajunge în instanță. Toate statele membre care au furnizat date au introdus metode de soluționare alternativă a litigiilor. Promovarea și încurajarea utilizării lor voluntare, în scopul de a informa și de a sensibiliza cetățenii, contribuie la îmbunătățirea accesului la justiție. Graficul 27 cuprinde toate metodele de soluționare a litigiilor, altele decât litigiile în instanță. Medierea, concilierea și arbitrajul sunt formele cele mai comune de metode de soluționare alternativă a litigiilor.
Graficul reflecta promovarea metodelor de soluționare alternativă a litigiilor și stimulente pentru utilizarea acestora* (sursa: Comisia Europeană)
* Indicatori agregați bazați pe indicatorii următori:
1) există un site de internet care oferă informații cu privire la SAL;
2) au loc campanii de publicitate în mass-media;
3) se difuzează broșuri destinate publicului larg;
4) instanța organizează la cerere sesiuni de informare specifice privind SAL;
5) există un coordonator pentru SAL/mediere în cadrul instanțelor;
6) se publică evaluări privind utilizarea SAL;
7) se publică statistici privind utilizarea SAL;
8) asistența judiciară acoperă (parțial sau în întregime) cheltuielile ocazionate de SAL;
9) rambursarea totală sau parțială a taxelor judiciare, inclusiv taxele de timbru, dacă SAL dă rezultate;
10) pentru procedura ADR nu este necesar un avocat;
11) judecătorul poate acționa ca mediator;
12) altele.
Pentru fiecare din acești 12 indicatori a fost acordat un punct. Pentru fiecare domeniu de drept s-au putut acorda maximum 12 puncte. În unele state membre (ES, FR, LT), procedurile de conciliere sunt obligatorii în conflictele de muncă înainte de procedurile judiciare. În plus, în ES, medierea judiciară este obligatorie după inițierea procedurilor judiciare. IE: promovarea și stimulente se aplică doar procedurile în materia dreptului familiei. IT: judecătorii pot acționa în calitate de conciliatori în cadrul unei proceduri și, în acest caz, concilierea poate fi executorie. LV: în conflictele de muncă nu se percep taxe judiciare.
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment