Custodia comună în Republica Ceha

Autor: Robert Whiston
Îngrijirea comuna a copiilor, adesea menționată ca custodie comuna, ar trebui sa se intensifice în Republica Ceha, mai ales după schimbarea legislativă din 2011.
În luna iunie a acelui an Camera Inferioară a Parlamentului ceh (Camera Deputaților) a modificat legea privind familia în ceea ce privește cuplurile divorțate care au copii. Așa cum am văzut anterior de atâtea ori în alte țări, argumentul folosit în Republica Cehă de către oponenții custodiei comune este că copiii ar trebui să-și schimbe constant domiciliul, ceea ce, pretind ei, nu ducea la o dezvoltare sănătoasă. Literatura la nivel mondial arata ca aceasta teamă este neadevărată și falsă.
Autorul amendamentului, Pavel Stanek, aflat în fruntea partidului Civic Democrat, a subliniat faptul că instanțele cehe plasează de obicei copiii în custodia mamelor fără a justifica aceasta decizie [o caracteristică mult prea familiară restului Europei – comentariul autorului].
În Republica Cehă un procent de aproximativ 90% dintre copii sunt daţi în grija mamei după divorţ, procent comun celor mai multe tari din Europa.
Pavel Stanek a subliniat ca instanțele cehe au acordat custodia fizică comună numai unui procent de 3% dintre cazuri (deşi se presupune nivelul de cereri în această tară este considerat a fi mult mai mare). Din nou, comisarul pentru drepturile omului din guvernul ceh de la acea vreme, Monika Simunkova, a criticat amendamentul. “Fiecare caz”, a spus ea, “are nevoie de o abordare individuală”. Sună bine în teorie dar acesta este argumentul considerat în Marea Britanie (ca și în alte părţi) ca fiind un obstacol prea mare în reformarea divorțului – și totuși de la acea data se insistă asupra lui în probleme de custodie.
Rezultatul constă într-un regim de divorţuri în Marea Britanie care este mult prea rapid și anonim, și un regim de custodie care este nedrept și imposibil de depăşit.
Republica Cehă, care are o reprezentare proporţională a sistemului de vot, are un parlament este format din două camere, ambele alese prin alegeri directe.
– Camera Inferioara: Camera Deputaților, formata din 200 de deputați.
– Camera Superioara: Senatul, format din 81 de senatori… …Citeste tot articolul
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment