Modificarea legii medierii – raportul Comisiei juridice a Senatului

Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari, prin adresa nr. L250/2016, a fost resesizata de catre plenul Senatului, in sedinta din 20 septembrie 2016, in vederea dezbaterii si elaborarii unui raport suplimentar, cu Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Prin sesizarea transmisa de plenul Senatului, in temeiul art. 106 din Regulament, Comisia juridica, in sedinta din 11 octombrie 2016 a reexaminat propunerea legislativa si amendamentele transmise de reprezentantii mediatorilor, insusite de domnul senator Ovidiu Liviu Dontu, si a hotarat sa adopte un raport suplimentar de admitere, cu amendamente admise, cuprinse in anexa la prezentul raport.
Reprezentantii Ministerului Justitiei, doamna secretar de stat Gabriela Scutea si domnul secretar de stat Florin Motiu, atat in cadrul acestei sedinte, cat si in cele anterioare, cand a fost supusa analizei comisiei aceasta propunere legislativa, au precizat faptul ca ministerul sustine pozitia de principiu prezentata de Guvern in Punctul de vedere transmis, referitoare la introducerea medierii, in aceasta reglementare, in cadrul procedurilor. Medierea, in mod evident, reprezinta un beneficiu in solutionarea a numeroase cauze, dar trebuie sa corespunda manifestarii de vointa a partilor. Aceasta este oconditie sine qua non a institutiei medierii, pentru a nu fi deturnata de la scopurile ei, ea trebuie sa-si pastreze caracterul facultativ. De altfel, reglementarile in vigoare pun la dispozitia partilor toate parghiile pentru a fi cat mai aproape de solutionarea rapida a litigiilor. Prin reglementarea propusa, se incalca accesul liber la justitie, contrar celor stipulate de Curtea Constitutionala in jurisprudenta sa (ex.Decizia nr. 266/2014), cata vreme medierea este declansata printr-un act de dispozitie al instantei, iar nu prin convingerea intima a partilor.
Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari supune plenului Senatului, spre dezbatere si adoptare, raportul suplimentar de admitere, cu amendamente admise, si propunerea legislativa.
In raport eu obiectul de reglementare, initiativa Iegislativa face parte din categoria legilor ordinare si urmeaza sa fie supusa votului plenului Senatului, impreuna cu raportul suplimentar de admitere, cu amendamente admise, in conformitate cu prevederile art.76 alin.(2) din Legea fundamentala.
Potrivit prevederilor art.75 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art.89 alin.(7) pct. 1 din Regulamentul Senatului, cu modificarile ulterioare, Senatul ia in dezbatere initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata.
Raportul complet al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari
sursa: senat.ro
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment