Acordurile de mediere, luate cu celeritate in vacanta.

Intelegerea amiabila a justitiabililor in fata mediatorilor are avantajul ca, odata cu vacanta judecatoreasca, printre procesele care inca primesc termene de judecata se vor numara si cauzele in care s-a incheiat un acord de mediere intre parti. Ramane insa de vazut daca justitiabilii vor renunta la lunile si chiar anii de judecata in favoarea unei intelegeri amiabile. Avocatii vranceni sunt insa sceptici in privinta acestei variante, dat fiind ca partile inca prefera sa stea in fata judecatorului.
Vacanta judecatoreasca care a inceput la 1 iulie inseamna doua luni de pauza pentru marea majoritate a proceselor. Pana in septembrie, instantele vor judeca doar anumite cauze, printre care se numara si cele in care s-a incheiat un acord de mediere, indiferent de obiectul judecatii. Aceasta inseamna ca, indiferent de natura penala, civila sau comerciala a spetelor, procesele se pot finaliza intr-un interval scurt. Depinde insa doar de justitiabili sa transeze litigiile cat mai rapid.
Potrivit consilierului Carmen Dantis, purtatorul de cuvant al Tribunalului Vrancea, in intervalul 1 iulie – 31 august, fiind vacanta judecatoreasca, justitiabilii sunt chemati in instanta doar in spetele unde legea prevede solutionarea de urgenta.
„In perioada amintita, activitatea instantei este restransa, urmand a fi judecate doar cauzele pentru care legea prevede solutionarea de urgenta si cu celeritate si cele in care s-a incheiat un acord de mediere, indiferent de obiectul judecatii„, se arata intr-un comunicat al tribunalului, a carui registratura isi asteapta „clientii” in intervalul orar 10 – 12. In acelasi timp, arhiva tribunalului are program de lucru cu publicul marti, miercuri si joi, intre aceleasi ore.
Vacanta judecatoreasca poate fi insa si un prilej pentru justitiabili de a-si rezolva amiabil conflictele, in fata unui mediator. Avantajul e ca nu trebuie sa astepte pana la toamna pentru ca instanta sa dea o solutie, ci se pot prezenta in instanta si in perioada vacantei. Aceasta varianta ramane insa optionala.
„E in regula ca sunt luate cu celeritate dosarele, pentru partile din acel acord de mediere. In ceea ce priveste apetitul romanilor pentru procese acesta va ramane in continuare ridicat, iar medierea va fi o procedura optionala. Aceasta va fi folosita in general de justitiabilii de la oras si de persoanele care nu vor sa stie multa lume de faptul ca au diferite litigii. In prezent oamenii nu cred in mediere – asa cum am mai spus si alta data prefera judecata, prefera ca un judecator sa spuna cine are sau nu dreptate. Si considera ca numai in fata instantei isi pot gasi dreptatea„, ne-a spus avocata vranceana Ana Viorica Puscasu.
Punctul acesta de vedere este impartasit de altfel si de un coleg de barou, Gabriel Mihai Grigoriu, dat fiind preferinta pentru litigii a romanilor, demonstrata in timp.
„Procedura cu celeritate mi se pare normala, este firesc. Pentru ca in aceste cazuri nu este necesar administrare de probe si implicit termene prelungite, ca in cazul unui proces normal. Pur si simplu este acordul de vointa al partilor incheiat la mediator, o tranzactie, daca este cazul, in baza careia instanta da o solutie.
Partile ar trebui sa lamureasca la mediator toate aspectele, iar acordul de mediere care are ca rezultat tranzactia prevede toate capetele de cerere care puteau fi rezolvate de instanta. Sunt cazuri si cazuri, insa faptul ca acordurile de mediere sunt judecate cu celeritate nu va impulsiona justitiabilii sa mearga la un mediator. Cei care se inteleg sunt foarte putini, majoritatea merg la instanta si zic ca acolo li se face dreptate„, ne-a declarat avocatul Grigoriu.
Medierea, mai ieftina decat un proces lung si obositor
Discutii asupra efectelor pe care medierea le-ar putea avea asupra activitatii avocatilor au fost discutate indelung in cursul timpului. Insa, dupa cum s-a dovedit pana acum, avocatii nu isi pierd „painea” in fata mediatorilor, pentru ca justitiabilii prefera bancile instantelor.
„Ca avocati nu avem nimic impotriva daca partea decide sa mearga la mediator si sa isi rezolve conflictul pe cale amiabila.
Acest lucru este prevazut in codul de procedura civila iar Legea medierii permite. In plus, il scuteste pe justitiabil de cheltuieli. Normal ca noi ca avocati avem de pierdut in sensul ca, daca partea apeleaza la serviciile noastre in cazul unui acord de mediere pentru reprezentarea in instanta, onorariul este mai mic decat in cazul unui onorariu care s-ar lua la judecata de fond a cauzei cu administrarea tuturor probelor„, ne-a explicat avocatul Grigoriu.
„Din anumite puncte de vedere, cred ca medierea reprezinta un minus pentru avocati. Practic ceea ce se intampla la medierea care se practica acum, faceam noi prin intermediul tranzactiilor. Medierea care se practica in tara noastra e ceva de genul „stim ca trebuie sa ne judecam, ce vrem fiecare, suntem de acord asupra tuturor aspectelor. Ne ducem la mediator care face un proces verbal pe care il prezinta instantei si scapam si cu 1/2 din taxa de timbru.
Astfel de cazuri sunt rare – adevarul e ca oamenii in general nu gasesc puncte comune, nu si-au vorbit de ani de zile sau au conflicte personale care dureaza de generatii – acestia se vor adresa instantei, implicit unui avocat. Avocatii au de pierdut si din alte cauze. Respectiv situatia financiara a clientilor, unii au venituri mici, chiar inexistente. De asemenea, este vorba si despre un numar mare de avocati pe fiecare barou din tara, dar si taxele de timbru sunt mari. Iar reducerile sau esalonarile de taxe sunt foarte rare„, ne-a mai spus avocata Puscasu.
sursa: avocatura.com
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment