Avocatul Ruslan Bocancea, membru in Baroul din SUA – interviu, partea a-II-a

Avocatul Ruslan Bocancea, membru in Baroul din SUA: La mine in oras lucreaza cineva pe nume John Ursu. Nu m-ar mira ca noul Zuckerberg sa fie un roman!
In a doua parte a interviului nostru exclusiv cu Ruslan Bocancea, unicul avocat specializat in imigrari in SUA din intreaga Europa de Est, vorbim despre statele americane cel mai „prietenoase” cu antreprenorii nostri, despre domeniile in care romanii se remarca peste Ocean, ca si despre partea nevazuta (la TV) a justitiei americane, ce il face sa revina periodic in Romania, si despre misteriosul lui concitadin John… Ursu.
Avocatura.com: Suntem obisnuiti sa credem ca americanii sunt cei care vin si isi aduc afacerile la noi, ca ei sunt motorul globalizarii. Dar iata ca exista si fenomenul invers – antreprenori romani care vor sa intre cu vize de investitor pe piata americana. Despre cine vorbim – cine reprezinta new wave-ul, noul val de antreprenori romani? Tinerii din IT, sau si alte domenii?
Ruslan Bocancea: As spune ca cei mai multi sunt din IT. Sunt cazuri in care nu e neaparat sa se mute – vor sa ofere servicii temporare. Ai putea sa deschizi un birou in State si sa transferi angajati din Romania la biroul din SUA, ca sa ofere servicii temporare americanilor. De pilda, un grup de ingineri. Microsoft, sa zicem, ar putea avea nevoie de un grup de treizeci de ingineri romani. Ar fi cateva modalitati. Una ar fi ca Microsoft-ul sa-i sponsorizeze, sa-i aduca din Romania. O alta modalitate ar fi ca romanii sa-si deschida un birou peste Ocean, iar din biroul acela sa-si ofere serviciile.
Un lucru important de mentionat pentru cititorii nostri: sunt in jur de 50 de vize temporare. Vize de munca, sunt peste 10 tipuri. Sunt anumite tipuri de viza de munca, de exemplu una care se numeste H-1B, din care Guvernul american ofera doar 85.000 de vize pe an. 65.000 pentru cei cu facultate, si inca 20.000 pentru cei care au Masterat terminat. Vizele devin disponibile pe 1 aprilie in fiecare an, si expira in cateva zile. Deci nu sunt de ajuns. Si acum o companie americana ma contacteaza si spune asa: „Cum pot sa imi aduc eu zece romani, ca au expirat vizele?”. Iar eu le zic: „Sa fim creativi. Va dau o idee. Mai exista o viza care se numeste viza de transfer, viza L. Ce ar insemna ea? Sa ai un birou intr-o alta tara, Romania de exemplu, o filiala, o subsidiara, unde daca niste persoane din Romania ar lucra pe o perioada de un an, s-ar califica pentru transfer cu o viza suplimentara.” Si nu s-au gandit la varianta asta. Ii putem ajuta sa-si deschida un birou local, apoi ei angajeaza persoane de aici, iar peste un an ar putea fie sa le transfere, fie sa nici nu mai fie nevoie de asta, daca le ofera serviciile de care au nevoie, din Romania. De ce spun ca e important pentru audienta de avocati? Pentru ca poate fi o oportunitate suplimentara sa ajute companii. Bineinteles ca sunt unii care o fac deja.
In ce priveste alte domenii, as mentiona commercial real estate-ul. Sunt persoane care au construit cladiri aici, le-au remodelat. Au experienta, vor sa faca acelasi lucru in SUA. Commercial real estate nu inseamna ca iti cumperi o casa. Vorbim de cladiri de apartamente pe care le cumperi la un pret mai mic, le remodelezi si le vinzi. De asemenea, restaurante. Si nu trebuie sa fie neparat un restaurant cu specific romanesc. Poti sa cumperi o franciza. Franciza Subway. Sau Starbucks. Ai 150.000 sau 200.000 de dolari, si cumperi o franciza, dupa care obtii o viza de investitor pe baza ei.
Avocatura.com: Care sunt cele mai business-friendly state, ca sa zic asa, pentru antreprenorii romani?
Bocancea: Cele mai business-friendly sunt statele care nu au income tax, impozit pe venit. In State, exista bineinteles Guvernul federal, dupa care fiecare stat are guvern separat. Guvernul federal are aceleasi impozite, dar dincolo de el, fiecare stat are propria fiscalitate. De exemplu, statul Dakota de Sud, nu are income tax, pentru ca vor sa atraga business-uri sa vina la ei. Pentru ca daca vin afaceri, creeaza locuri de munca, si economia merge bine. Dar evident ca cineva din Romania nu vrea sa se mute in Dakota de Sud, pentru ca e, in engleza, „in the middle of nowhere”.
Avocatura.com: Pe romaneste, la mama naibii.
Bocancea: Exact. Probabil ca vrei la New York. Si de-aia, trebuie sa verifici de la stat la stat, ce iti ofera. Statul California, de pilda, chiar daca nu ai o activitate, nu ai nici un ban, iti cere minimum 800 de dolari pe an, impozit. Asa vor ei, ca sunt saraci. Deci depinde de la caz la caz. Si unii ar interpreta ca nu sunt business-friendly aceste state. Poate asa este, poate nu. Poate ca daca ai fi in California, ai avea o afacere de succes. Sunt anumiti factori care trebuie luati in considerare cand iei o asemenea decizie.
„In Romania, puteam sa traiesc trei luni fara un leu in buzunar”
Avocatura: Stiti ca se spune ca, America e singura tara din lume unde poti ajunge rapid „from rags to riches”. Stim atatea cazuri de imigranti care au ajuns in America, unii ilegal, altii legal, cu cativa dolari in buzunar, and they hit the lottery, cum s-ar spune. Mai sta in picioare aceasta mitologie, in 2014?
Bocancea: Ce se intampla. Va dau un caz specific. Vii de la nimic. Vii dintr-o tara unde, imi aduc aminte, trei luni de zile puteam sa traiesc fara un dolar, sau fara un leu, in buzunar. Pentru ca aveai cazare la camin, aveai mancare… Deci vii de la o viata unde nu ai cheltuieli mari, nici prea multi bani, si mergi in SUA ca inginer. Ai terminat Politehnica si sa presupunem ca ai obtinut un job acolo. Vii de la 0 cat faceai aici, 1000 de lei pe luna, 10.000 de lei pe an sau 15.000 de lei pe an, si ajungi in State si ti se ofera din start un salariu de 70.000 de dolari pe an. Ai 6000 de dolari pe luna, dupa impozite ramai cu 4000. Pai te gandesti: „Wow, de la 0 la 4000!”. Nu ai datorii la banca, nu ai datorii la studii, te simti ca si cum ai castigat la loterie! E o chestiune psihologica. Sa vii de la 100 de dolari pe luna, sau 300 cat e media aici, si sa ajungi la 6000…
Ca american, sa ajungi sa castigi 60.000 de dolari, ca inginer, trebuie sa depui foarte multa munca. Ai luat probabil imprumut de la banca 100.000 de dolari, pe care trebuie sa-i platesti in urmatorii 25 de ani, nu e chiar usor. Pentru cineva din Romania, care vine de la 0, e cu totul altceva. Ai studiat mult, sigur, dar n-ai datorii.
Avocatura.com: De ce fonduri ai nevoie cand pleci in SUA pentru a pune bazele unei afaceri?
Bocancea: Depinde de viza. Daca e o viza temporara de investitor E-2, depinde de costul final sau de cifra de afaceri necesara. Congresul nu a mentionat o suma anume cand a definit viza, a spus doar sa fie „substantiala”. In functie de cifra de afaceri. Daca e o afacere de doua milioane de dolari, daca vrei sa cumperi zece cladiri pentru commercial real estate, nu poti sa vii la masa cu 50.000, sa spui: asta e investitia mea. Ai nevoie de 3-400.000 $. Daca vorbim de o afacere de 100.000 $, poate 70.000 $ sunt de ajuns.
„La Microsoft, a doua cea mai vorbita limba este romana”
Avocatura.com: Vorbeam mai devreme de tinerii din IT, si evident ca cele mai vanate sunt creierele noastre. Credeti ca noul Zuckerberg (fondatorul Facebook, n.r.) poate fi un roman care se stabileste in SUA?
Bocancea: Nu as ramane uimit. Stiti ca se zvoneste ca persoana care a inventat Google Maps, a fost un roman? Un lucru foarte interesant pe care l-am observat: romanii sunt cunoscuti pentru inginerie si IT. Am auzit ca Ceausescu a avut grija sa ne concentram pe IT, tehnologie, sa fim foarte bine pregatiti. A fost o strategie politica, probabil. Inca ceva extrem de interesant: a doua cea mai vorbita limba la Microsoft este romana. Ce-ti spune asta? Iti spune ca Microsoft apreciaza romanii.
Avocatura.com: Aveti cabinet si aici? Ce v-a determinat sa vreti sa va deschideti unul in Bucuresti?
Bocancea: Suntem in procesul de a negocia acum spatiul de birou. Ce m-a determinat sa revin aici? Cred ca pot „adauga valoare”, ca sa traduc o expresie americana. Ceva unic, ceva de care piata are nevoie. Am observat o cerere, si sunt foarte pasionat sa ii raspund. Exista o carte interesanta, „Good to great”, iar un CEO de la o companie foarte mare le-a impus angajatilor sa o citeasca. Autorul a studiat 50-100 de companii, si concurenta lor. Cum ar fi US Bank si Wells Fargo. Si au facut comparatie, de ce una este buna, iar cealalta, grozava. Un lucru pe care l-am retinut de acolo: daca vrei sa ai succes, gaseste ceva la care poti fi cel mai bun din lume. Si am inceput sa fac un studiu, la ce as putea fi cel mai bun din lume. Cel mai bun avocat? Nu pot, sunt alti avocati mai buni. Cel mai bun avocat de imigrari? Mai am cativa ani de nesomn ca sa ajung acolo. Cel mai bun avocat de imigrari care vorbeste romana? Poate sunt si altii. Si am ajuns asa pana la o sub-nisa. Pot fi cel mai bun immigration lawyer cu un birou in Romania. Pentru ca nu mai exista nimeni. Si e usor.
„Justitia americana nu e ce se vede la TV”
Avocatura.com: Despre sistemul lor de legi ce ne puteti spune? E superior celui de sorginte latina? Noi suntem obisnuiti cu imaginile alea din filmele americane, cu avocatii pledand si juratii ascultand si deliberand. E un sistem mai modern, asa cum ne-a obisnuit propaganda oficiala? Pentru ca din filme, procesul lor de justitie… their law seems like fun, ca sa zic asa. Ei fac spectacol de buna calitate si din justitie.
Bocancea: Interesant ca si multi americani merg la Drept pentru ca se uita la filme. Dupa care termina, si isi dau seama ca nu a fost ce se asteptau. In filme, nu poti sa arati toate aspectele sistemului. In State, in practica avocatiala, sunt doua domenii diferite: litigation si transactional. Litigarea se bazeaza pe un sistem de confruntare, unde iti demonstrezi elocinta… La transactional, sunt acte. E vorba de paperwork. Ceea ce fac eu se incadreaza in a doua categorie. Pe care nu o poti arata in filme. O arati doar pe prima. Eu nu ma lupt cu nimeni, din contra. E un mediu in care se coopereaza. Sunt acte, ai conditiile de indeplinit. Ce fac eu e foarte diferit de litigation. Nu e chiar atat de spectaculos cat arata filmele. Cum spuneam, multi studenti merg la Drept pe baza filmelor pe care le vad, dupa care isi dau seama ca sa fii avocat, nu e chiar atat de „fun” cat pare.
Avocatura.com: Si, fata de sistemul continental?
Bocancea: Nu vreau sa spun ca sistemul lor e mai bun decat acesta. Are mai multa predictibilitate. Ai mai multa incredere. Sunt doua cai sa faci o lege in SUA: prin Congres, unde legiuitorii scriu un bill si devine lege, sau prin judecatorie. Cand un judecator federal, de exemplu, da o decizie intr-un caz, devine lege. Si de aia, ne bazam foarte mult pe precedentele care au fost facute de judecatorii.
„N-am observat invidie in State. La ei, succesul e ceva care te inspira”
Avocatura.com: In multe privinte, americanii dau ora exacta pe glob. Si sunteti in masura sa emiteti judecati in acest sens, pentru ca lucrati acolo. Despre noi, se zice ca imprumutam en gros si uneori fara prea mult discernamant. Totusi, din punct de vedere al business-ului – pentru ca ei scot bani din piatra seaca – ce ar trebui sa ne inspire, din ce fac ei bine? Valabil inclusiv pentru avocatura. Ce da dinamism afacerilor si societatii americane in general? Deschiderea asta de a imbratisa noul? Pentru ca lor nu pare sa le fie teama de schimbare.
Bocancea: Le place riscul. La ei, daca ai o idee noua, nu te trage nimeni in jos, nu te critica. Dimpotriva, te incurajeaza, pentru ca principiul e ca daca tu ai creat ceva nou, vei crea si locuri de munca. Daca creezi locuri de munca, nu mai am presiune sa platesc prea multe impozite. E ceva ce ajuta economia. Si e si ceva care te inspira. Eu cand vad pe cineva de succes, ma simt foarte incurajat.
Avocatura.com: Benefic pentru comunitate pe toata linia. Pe cand la noi nu se gandeste asa. Intervine invidia.
Bocancea: N-am observat invidie, in State. E un mediu prietenos, cu accent pe colaborare, sunt deschisi, sunt bucurosi daca iti merge bine. Cunosc oameni de mare succes, care cand vad ceva despre mine, ca apar in ziare… Am aparut acum intr-un articol, fara sa stiu. Eu sunt vicepresedintele sectiunii de imigrari in statul in care lucrez, si m-au sunat de la Curtea federala, unde exista un caz de terorism, vor sa deporteze pe cineva din Somalia. Judecatorul nu a vrut sa dea sentinta, si le-a spus avocatilor si procurorului sa mearga sa studieze un pic, care ar fi consecintele de imigrari. Si eu le-am dat un raspuns, si le-am spus ca doamna in cauza va fi deportata, daca accepta sentinta respectiva. Dupa asta, am primit multe mesaje de felicitari. Deci toti vor sa te ajute si te apreciaza.
„Din politica americana nu se fac bani. Iti trebuie multi bani sa faci politica”
Avocatura.com: Stiu ca ca ati lucrat in cercul senatorilor, deputatilor, judecatorilor federali. E mai atragatoare politica americana, v-ar tenta o cariera acolo?
Bocancea: Imi place foarte mult politica lor! E cu mult mai transparenta. Cat despre o eventuala cariera… Cand voi avea indeajuns de multi bani, poate. Pentru ca nu se fac bani din politica americana. E foarte diferita de cea cu care suntem obisnuiti. Eu sunt de principiul ca Guvernul trebuie sa fie cat mai mic, nu cat mai mare. Ceea ce nu e prea potrivit cu realitatile existente. La un moment dat, poate peste zece ani…
Avocatura.com: Aveti idee cati avocati romani profeseaza in Barourile din SUA?
Bocancea: La mine in oras, in Baroul in care sunt eu (Baroul Minnesota, n.r.), sunt maximum doi-trei avocati romani. Iar per total, as specula ca sunt sub 100 de avocati romani in SUA. Nu exista o statistica oficiala in acest sens. M-a amuzat ca la mine in oras, exista cineva care lucreaza la o firma de renume, pe care il cheama John Ursu. Si am incercat sa caut, sa vad daca vorbeste romana. Am vrut sa ii trimit un mesaj. Insa n-am gasit in biografia lui nici un cuvant despre originea romaneasca. Dar e un avocat foarte bun la ceea ce face, cu un background foarte interesant. Poate ca parintii lui au fost Ursu.
Avocatura.com: Cu ce sentimente reveniti in Romania, ce va atrage inapoi aici?
Bocancea: Intrebarea e foarte interesanta. Imi doresc sa creez aceleasi oportunitati pe care le-am avut eu. Pentru ca am avut noroc foarte mare, de foarte multe persoane care m-au ajutat, de mic. Si simt ca am o obligatie sa dau ceva inapoi. E ceva special.
Citeste si prima parte a interviului cu avocatul specializat in imigrari in SUA, Ruslan Bocancea: Avocatii romani nu se specializeaza, fac de toate. In SUA, asta inseamna ca nu esti prea bun.
sursa: avocatura.com
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment