Seminar şi curs despre medierea în materie penală – Galaţi 31.01.2014

Asociaţia Mediatorilor Galaţi organizează în data de 31.01.2014 la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, începând cu orele 09.00. Activitatea se constituie într-o nouă etapă de pregătire continuă a mediatorilor şi un prilej de colaborare şi îmbunătăţire a modului de relaţionare a mediatorilor cu instanţele, parchetele, poliţia şi alte instituţii. Temele de bază se referă la modificările legislative care vizează legea medierii şi noile coduri penale care intră în vigoare la 1 februarie 2014, înlăturarea răspunderii penale prin retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor ca urmare a unui acord de mediere, aspecte specifice în comunicare şi negocierea dintre victimă şi infractor prin intermediul mediatorului, paralela dintre justiţia statului şi justiţia restaurativă prin mediere, efectele acordului de mediere în materie penală, la care se vor adauga în final alte două subiecte din materie civilă: medierea în raporturile de familie şi de muncă. La seminar au confirmat participarea 4 judecători de la instanţele gălăţene, 2 procurori, 2 profesori universitari, Consiliul de mediere, sunt aşteptaţi reprezentanţi şi de la poliţie, ITM, Autoritatea tutelară, ş.a.
Se va organiza şi o conferinţă de presă pentru informarea publică şi promovarea medierii în contextul noilor proceduri ce intră în vigoare de la 1 februarie.
După seminar, se va desfăşura şi un curs de perfecţionare pentru mediatori privind medierea în materie penală, susţinut de formatori din cadrul firmei ALMARO Training autorizată de Consiliul de mediere, curs creditat cu 9 puncte profesională.
Înscrierile şi relaţii pentru presă la conducerea AMG, telefon 0729013141 şi email costin_aso@yahoo.com, unde se pot stabili şi forme de colaborare.
Preşedintele A.M.G. Constantin Asofronie
În avanpremiera seminarului, cursului şi conferinţei de presă, iată câteva informaţii despre justiţia restaurativă: (Sursa Justitia Restaurativa):
Procesul de justitie este orientat spre satisfacerea nevoilor victimei fara a neglija insa nevoile infractorilor care sunt sprijiniti pe parcursul intregului proces. Dialogul intre victima, infractor si membrii comunitatii este incurajat si face posibila asumarea responsabilitatilor ce decurg din savarsirea faptei si implicarea membrilor comunitatii in procesul de justitie.
In cadrul procesului penal se minimalizeaza responsabilitatea infractorilor. Acestia sunt concentrati asupra propriei persoane, incearca sa-si demonstreze nevinovatia, sa convinga instanta sa aplice o sanctiune usoara, participantii ignorand total victima.
Dimpotriva, justitia restaurativa acorda un loc important victimei si reuseste sa-l responsabilizeze pe infractor.
Analiza comparativa a sistemului de justitie traditionala si a justitiei restaurative pune in evidenta o serie de particularitati specifice fiecarui sistem … …Citeste mai departe
sursa: mediereagalati.wordpress.com
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment